Śmierć raka

Współczesna medycyna jest w stanie pokonać dziś praktycznie każdy rodzaj raka. Jeśli natomiast jakiegoś zniszczyć nie potrafi, może zamienić go w chorobę przewlekłą – to główne przesłanie książki ŚMIERĆ RAKA (ang. The Death of Cancer) napisanej przez słynnego amerykańskiego onkologa Vincenta T. De Vitę i jego córkę.

ŚMIERĆ RAKA jest inna niż wszystkie publikowane do tej pory opowieści o heroicznej wojnie ludzkości z najstraszniejszą, najinteligentniejszą i prawdopodobnie najtrudniejszą do pokonania z chorób. Napisana jest bowiem z trzech perspektyw: lekarza-klinicysty, menedżera służby zdrowia oraz pacjenta.

DeVita – chemioterapeuta, opisuje historię rozwoju medycyny onkologicznej, od odkrycia radu i promieni rentgenowskich, poprzez okaleczające operacje, po rozwój chemioterapii kombinacyjnej i terapii celowanych molekularnie. Opowiada o ludziach, którzy stali za najważniejszymi odkryciami i o pacjentach, którzy poświęcili życie, uczestnicząc w pionierskich badaniach (pierwszym na świecie pacjentem leczonym chemioterapią – było to w latach 40. XX w. – był mieszkający w Chicago Polak). Przedstawia aktualny na koniec 2015 roku stan wiedzy medycznej w dziedzinie leczenia chorób onkologicznych.

Jako menedżer służby zdrowia, obnaża przyczyny, dla których każdego roku kilka milionów ludzi na świecie umiera z powodu braku dostępu do właściwej terapii i istniejących (opracowanych już, choć często jeszcze nie zatwierdzonych) leków. Opowiada o zakulisowych grach, toczących się w wielkich instytucjach medycznych, firmach farmaceutycznych i ośrodkach politycznych.

Jako pacjent (książka jest też świadectwem jego własnej walki z nowotworem prostaty) daje nadzieję i inspiruje do walki z rakiem w sposób metodyczny i przemyślany. Pokazuje, jak rozmawiać z lekarzami, gdzie i jak się leczyć.

ŚMIERĆ RAKA to krzepiąca książka dla każdego, kto kiedykolwiek zetknął się z chorobą nowotworową. Także, a może przede wszystkim, dla lekarzy, którzy za główny cel stawiają sobie przywrócenie swych pacjentów do zdrowia.

Informacje dodatkowe o Śmierć raka:

Wydawnictwo: Kurhaus Publishing
Data wydania: 2016-07-22
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 978-83-65301-10-9

Kup książkę Śmierć raka

Śmierć raka - opinie o książce

Avatar użytkownika - anka920
anka920
Przeczytane:2016-10-23, Ocena: 4, Przeczytałam, 26 książek 2016, 52 książki 2016, Mam,
Po przeczytaniu książki mam mieszane uczucia. Mam wrażenie, że zostałam "wyprowadzona w pole" bo opis był o czym innym a mianowicie o tym jak to człowiek nie chce dopuścić do wynalezienia leków na raka a książka opisuje jak na przestrzeni lat próbowano metodami prób i błędów takowe wynaleźć. Jest ona momentami nużąca ze względu na zawartość nieznanych mi zwrotów medycznych ale jednak są akapity/rozdziały które potrafią zainteresować. Autor nie podaje jedynie suchych faktów a próbuje zobrazować problem chorób nowotworowych na pacjentach a nawet bliskich, których miał okazję leczyć.
Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk