Najbardziej przerażające i enigmatyczne sprawy Herkulesa Poirot i panny Marple.
Agatha Christie i solidna dawka horroru? Tajemnice, nadprzyrodzone moce i snujące się widma? Po trzykroć tak! Kto sądzi, że Christie pisała jedynie klasyczne kryminały, jest w błędzie.
Ten zbiór opowiadań udowadnia, jak wszechstronną była autorką. Wisienką na tym torcie grozy jest opowiadanie Żona Kenity w przekładzie Marty Kisiel-Małeckiej. W języku polskim ten tekst ukazuje się po raz pierwszy. Chciałoby się rzec za Herkulesem: Bon appétit, mon ami. Wszak jesienią lepiej zostać w domu i zagłębić się w lekturze, niż niepotrzebnie kusić licho.
„Królowa Kryminału w niepublikowanym dotąd po polsku opowiadaniu dowodzi, że nie trzeba setek stron, by zbudować napięcie. Niebywała gratka tak dla Czytelników, jak i dla tłumaczki!” – Marta Kisiel-Małecka
Wydawnictwo: Dolnośląskie
Data wydania: 2022-10-27
Tytuł oryginału: The Last Séance. Tales of the Supernatural
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Marta Kisiel-Małecka
Całkiem udany zbiór opowiadań Agaty Christie. Tytuł nie do końca oddaje treść (oryginalny jest bardziej trafny), bo mamy tutaj głównie duchy, seanse spirytystyczne , hipnozę, tajemnicze zjawiska, zemstę i chciwość. Wszystkie utwory (poza jednym) były już wcześniej opublikowane po polsku i pochodzą w większości z tomu "Świadek oskarżenia". Jedyne nieopublikowane wcześniej opowiadania to "Żona Kenity", ale niestety jest według mnie obok "Ogara śmierci" najsłabsze z całego zestawu. Moje ulubione zaś to "Tajemnica błękitnej wazy" i "Radio".
Choć nie lubię opowiadań to "Śmierć nadchodzi jesienią" mnie nie rozczarowała. Polecam.
Żaden miłośnik Agathy Christie nie może przejśc obojętnie obok teh przepięknie wydanej serii...i ja nie mogłam, więc z przyjemnością wybrałam tom, którego nie znałam. Przed kupieniem warto zobaczyć z jakiego zbioru pochodzą opowiadania. Większość z nich jest z "Śmiertelnej klątwy", więc kto ten tomik zna, może się nieco rozczarować. Nowo dodane opowiadanko "Żona Kenity", wydaje mi się wtórne i niezbyt ciekawe, wygląda jak wygrzebane gdzieś z głębin szuflady. Za to "Czerwony sygnał", to doprawdy mistrzowski kąsek.
Nie wszyscy zapewne wiedzą, że Agatha Christie, mistrzyni precyzyjnej intrygi kryminalnej, obdarzona niezwykle ciętym dowcipem, jest również autorką pełnych...
Zbiór dwunastu zimowych zagadek kryminalnych pióra mistrzyni gatunku. Dni robią się coraz krótsze, a w powietrzu już czuć zbliżającą...
Przeczytane:2024-10-11, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2024, Ebook, 26 książek 2024, 12 książek 2024, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024, 2024, Legimi,
" [...] Są miejsca przesiąknięte dobrymi lub złymi siłami, które dają odczuć swoją moc. [...]"
"Śmierć nadchodzi jesienią" w oryginale
"The Last Séance. Tales of the Supernatural", to zbiór opowiadań Agathy Christie z dreszczykiem. Spotkałam tutaj różne paranormalne zjawiska, między innymi: duchy, przeklęte miejsca, niebezpieczną lalkę i seanse spirytystyczne. Część z nich wywołała u mnie ciarki. Momentami dosłownie się bałam. W skrócie -- nie nudziłam się podczas czytania.
"Śmierć nadchodzi jesienią" to idealna lektura na obecną porę roku. Każdy miłośnik literatury grozy znajdzie tutaj coś dla siebie.
Najbardziej podobały mi się opowiadania: "Ostatni seans", "SOS", "Tajemnica egipskiego grobowca", "Ten czwarty", "Domek pod Słowikami", "Radio", "Czerwony sygnał" i "Lalka krawcowej".
Spotkałam tutaj między innymi: detektywa Herkulesa Poirota, kapitana Hastingsa i pannę Marple.
Warto poznać książkę Agathy Christie pod tytułem "Śmierć nadchodzi jesienią".
Ps.
Mam u moich rodziców porcelanową lalkę, która od samego początku wzbudzała we mnie strach. Czy wy też macie w swoim domu przedmioty, które wzbudzają w was złe emocje?