Adnan właśnie skończył odsiadywać wyrok za handel narkotykami. Teraz szybko musi zdobyć kasę, aby spłacić swoje długi wobec jugosłowiańskiej mafii. Magnus jest skorumpowanym gliną, który w swoich działaniach balansuje na granicy prawa. Ma słabość do kobiet.
Amanda jest początkującą policjantką. Wybrała ten zawód z bardzo osobistej przyczyny: samobójstwa siostry. Odkrywa jednak, że jej siostra została zamordowana. I jest gotowa poświęcić wszystko, aby odkryć prawdę i doprowadzić zabójców przed oblicze sprawiedliwości.
W tym niezwykle pasjonującym miejskim thrillerze trzy postaci balansują na krawędzi między dobrem a złem, gdyż ich losy są kunsztownie i zręcznie splecione ze sobą. Seks, kłamstwa i pokaz siły na korytarzach komendy policji i w podziemnym światku Sztokholmu. A wszystko to napisane przez prawdziwą szwedzką policjantkę.
Skradziony pawian to surowy i bardzo mocny debiut.
Wydawnictwo: 12 Posterunek
Data wydania: 2017-05-18
Tytuł oryginału: Stöld av Babian
Przeczytane:2024-04-07, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2024,
“Pawian" to kryminał autorstwa Anny Karoliny, szwedzkiej autorki, która od piętnastu lat pracuje w policji. Jej doświadczenie zawodowe stało się inspiracją do napisania trzymających w napięciu książek. Powieści Anny Karoliny były nominowane do wielu nagród w Szwecji, między innymi do Crimetime Award oraz Grand Audiobook Award.
Amanda Paller, główna bohaterka “Pawiana” wreszcie spełnia swoje marzenie i dołącza do szeregów policji. Nie kieruje nią jednak chęć walki z przestępczością - jej prawdziwym motywem jest wyjaśnienie prawdy dotyczącej śmierci siostry, Sanny, która podobno popełniła samobójstwo. W tę wersję wydarzeń policjantka jednak nie wierzy i rozpoczyna prywatne śledztwo, które prowadzi ją do dwóch osób: Adnana Nasimiego, przestępcy świeżo po wyjściu z więzienia za handel narkotykami oraz Magnusa Blomberga, policjanta nie zawsze działającego zgodnie z prawem. Amanda wchodzi w prywatne relacje z tymi mężczyznami, wierząc, że ułatwi jej to odkrycie sprawców śmierci Sanny. Jest zdeterminowana i wiele ryzykuje, by doprowadzić sprawę do końca.
Podążając za śladami przestępców, Amanda odkrywa ciemne tajemnice Sztokholmu, związane z narkotykami, przemocą i mafią. Śledztwo prowadzi ją przez niebezpieczne zakamarki miasta, gdzie grozi jej niebezpieczeństwo na każdym kroku. Czy uda jej się pokonać przeciwności i doprowadzić do sprawiedliwości? I co tak naprawdę łączy śmierć siostry z tytułowym Pawianem?
"Pawian" to mroczny i wciągający kryminał, który zaserwuje czytelnikowi prawdziwą mieszankę wybuchową. Anna Karolina nie boi się sięgać po drastyczne sceny, ujawniając ciemną stronę Sztokholmu: narkotyki, rozboje, strzelaniny, przemoc, gwałty, morderstwa, mafia. To wszystko przeplata się z wulgaryzmami i brutalnym językiem, budując napięcie i grozę w mrocznym świecie przestępczości.
Jednocześnie "Pawian" to nie tylko krwawa jatka. Autorka skonstruowała zgrabną intrygę, która trzyma w napięciu do samego końca. Zaskakujące zwroty akcji i liczne ślepe tropy sprawiają, że nie sposób oderwać się od lektury.
Ciekawa w tej powieści jest też kreacja bohaterów, wyraziste, nieszablonowe postacie, często niejednoznaczne moralnie. Na pierwszy plan wysuwa się Amanda Paller. Amanda to silna, zdeterminowana i odważna kobieta. Nie boi się stawiać czoła trudnościom i podejmuje niezależne decyzje, nawet jeśli wiążą się one z ryzykiem. Amanda jest symbolem siły i niezależności, która inspiruje innych do walki o swoje prawa.
Z kolei Andan to arabski imigrant, dłużnik jugosłowiańskiej mafii, który znalazł się na marginesie społeczeństwa. Jego życie to ciągła walka o przetrwanie, często poprzez nielegalne działania i przestępstwa. Potrafi jednak skupić na sobie uwagę czytelnika i wzbudzić cień sympatii.
Inny pierwszoplanowy bohater to Magnus Blomberg, przekupny policjant, wykorzystujący swoją pozycję dla osobistych korzyści i sławy. Jest on pozbawiony skrupułów i gotowy pójść na wiele, by osiągnąć własne cele. Jego agresywność i psychopatyczne zachowania, zwłaszcza wobec żony sprawiają, że postać ta wywołała u mnie bardzo negatywne emocje, podobnie jak osoba właściciela klubów nocnych Vincenta Bonneruda, bezwzględnego człowieka, żerującego na ludzkiej krzywdzie i wykorzystywaniu kobiet.
"Pawian" to ciekawy thriller miejski Anny Karoliny, który ujawnia jej talent do tworzenia mrocznych i trzymających w napięciu historii. Doskonale zna ona bowiem realia pracy policji, co owocuje niezwykle realistyczną i wciągającą opowieścią.
Nie jest to jednak książka dla wszystkich. Autorka ukazuje w niej bowiem najczarniejszą stronę natury człowieka, chęć zaspokajania nieposkromionych żądzy, ludzkie piekło. Brutalne sceny, wulgaryzmy, demonstracja siły i przemocy mogą nie odpowiadać wszystkim czytelnikom.
Jeśli jednak szukasz mocnego kryminału, który nie boi się poruszać drastycznych tematów, "Pawian" z pewnością przypadnie Ci do gustu. To książka, która nie pozwoli o sobie zapomnieć i na długo pozostanie w pamięci.