Skoczkowie. Przerwany lot

Tak jak polski himalaizm nie zaczął się od Wandy Rutkiewicz i Jerzego Kukuczki, tak polskie sporty zimowe nie nastały wraz z Wojciechem Fortuną, Adamem Małyszem czy Justyną Kowalczyk. Jeszcze przed II wojną światową mieliśmy zawodników zaliczanych do światowej elity.

To opowieść o trojgu wybitnych przedstawicieli polskiego narciarstwa: Bronku Czechu, Staszku Marusarzu i jego siostrze Helenie. Bronek był pierwszym polskim zawodnikiem światowej klasy, Staszek - niedoszłym mistrzem świata i pierwszym zawodnikiem spoza Skandynawii, który zagroził hegemonii ,,ojców założycieli" narciarstwa, a talent Heleny był tak wielki, że wróżono jej sukcesy na arenie międzynarodowej.

Losy bohaterów diametralnie zmienia wojna. Bronek został aresztowany i wywieziony do Auschwitz, gdzie po czterech latach zmarł. Staszek z Heleną ruszyli na szlak kurierski, ale również zostali zatrzymani. Po trwających rok torturach i przesłuchaniach Helena została rozstrzelana. Staszek kilkakrotnie uciekał. W Krakowie wyskoczył z celi śmierci, a następnie przedostał się na Węgry, gdzie doczekał końca wojny.

A w tle Zakopane... Miasto w połowie lat 30. - po wybudowaniu kolejki na Kasprowy Wierch - w niczym nie ustępowało topowym europejskim kurortom. Przed wojną dwukrotnie organizowało mistrzostwa świata w narciarstwie.

Dariusz Jaroń - dziennikarz, tłumacz, absolwent ekonomii na Uniwersytecie Jagiellońskim. Z mediami związany od kilkunastu lat, głównie z krakowską redakcją ,,Gazety Wyborczej" oraz Interią. Autor m.in. reportażu ,,Wierni skale. Historia ściśle tajna", uhonorowanego nagrodą Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich im. Kazimierza Wierzyńskiego za publikację o tematyce sportowej, a także wywiadu z Lechem Janerką, nominowanego do Nagrody Dziennikarzy Małopolski. W 2019 roku nakładem Marginesów wydał książkę "Polscy himalaiści". Po godzinach mąż, tata, fanatyk Tatr, hard rocka i włoskiej kuchni.

Informacje dodatkowe o Skoczkowie. Przerwany lot:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2020-03-11
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: bóg Biografie sportowców

Kup książkę Skoczkowie. Przerwany lot

Skoczkowie. Przerwany lot - opinie o książce

Avatar użytkownika - wampirka44
wampirka44
Przeczytane:2023-02-12, Ocena: 5, Przeczytałam, 45 książek w 2023 , Auschwitz ,

Jako dawna fanka skoków narciarskich (oglądałam skoki jeszcze za czasów przed Małyszem) oraz to, że kiedyś interesowałam się życiem skoczków przedwojennych, zwłaszcza Stanisława Marusarza (czytałam książkę "Na skoczniach Polski i świata", książka ta zresztą leży gdzieś u mojej mamy i chętnie bym do niej wróciła) postanowiłam przeczytać tę ciekawą książkę opisującą losy trzech utalentowanych przedstawicieli polskiego narciarstwa.

Dariusz Jaroń opisuje przedwojenne życie i sukcesy narciarskie Bronisława Czecha, Stanisława Marusarza oraz Heleny Marusarzówny. Bronek został aresztowany i wywieziony do Auschwitz, gdzie po czterech latach zmarł. Helenę rozstrzelano po trwających rok torturach i przesłuchaniach. Staszek kilkakrotnie wymykał się z rąk gestapo, uciekł z celi śmierci w Krakowie, przedostał się na Węgry, gdzie doczekał końca wojny.

Dodatkowo w tle mamy przedstawione przedwojenne Zakopane z lat 30.

Tatrzańskie opowieści
Dariusz Jaroń0
Okładka ksiązki - Tatrzańskie opowieści

Tatrzański Park Narodowy - jest w nim zaledwie 250 kilometrów szlaków, mimo to każdego roku odwiedzają go miliony turystów. Mateusz Waligóra, podróżnik...

Ekstremalni. O bohaterach, którzy narażają życie, by ratować innych
Dariusz Jaroń0
Okładka ksiązki - Ekstremalni. O bohaterach, którzy narażają życie, by ratować innych

Klęski żywiołowe, kataklizmy, katastrofy, ataki terrorystyczne, wypadki wysokogórskie, dziesiątki poszkodowanych i rannych - to warunki, w których pracują...