Sklep Pory Deszczowej

Pierwsza taka książka w Polsce!

Zostań twórcą swojego wydania!

Użyj wyobraźni i pokoloruj ilustrowane wnętrze okładki oraz krawędzie stron.

Czy odważysz się sięgnąć po szczęście?

Odkryj magiczny sklep, w którym czekają na ciebie tysiące możliwości.

Jest tylko jeden haczyk…

Jest takie miejsce, gdzie możesz zmienić swoje życie na lepsze…

Pierwszego dnia monsunu w starym, zrujnowanym budynku otwiera swoje podwoje niezwykły sklep. W jego zakątkach ulokowano magiczne księgarnie, salony fryzjerskie i perfumerie, słowem wszystko, czego tylko dusza zapragnie. Ale wstęp wymaga specjalnego zaproszenia.

Serin, która mieszka z matką w ciasnym mieszkanku i marzy o lepszym życiu, nie może uwierzyć swojemu szczęściu, gdy otrzymuje upragniony bilet. Ma nadzieję, że gdy tylko znajdzie się w środku, spełni swoje marzenie, by zamienić obecne życie na nowe – dostatnie i szczęśliwe.
W towarzystwie kota Isshy, śledzona przez tajemniczy cień, Serin wyrusza ku pełnej pułapek i niespodzianek przygodzie. Wkrótce dowiaduje się, że na wybranie idealnego życia i znalezienie prawdziwego szczęścia ma tylko siedem dni. Jeśli nie podoła wyzwaniu, na zawsze zostanie uwięziona w sklepie…

Czy tydzień to dość czasu, by określić czego naprawdę pragniesz?

A może szczęście to nie kwestia wyboru, lecz uważnego patrzenia na świat.

Koreański bestseller dla każdego śmiałego czytelnika, który zechce wyruszyć w magiczną i nieprzewidywalną podróż w poszukiwaniu szczęścia!

Yoo Yeong Gwang urodził się w Korei Południowej, w mieście Seongnam, w 1984 roku. Historię magicznego sklepu pisał w przerwach od pracy, w czasie kiedy był dostawcą. Pisząc tę książkę, czuł się naprawdę szczęśliwy i chciałby, żeby czytelnicy znaleźli w niej pocieszenie i wsparcie oraz odwagę, by odnaleźć własne szczęście.

Informacje dodatkowe o Sklep Pory Deszczowej:

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2024-10-23
Tytuł oryginału: The Rainfall Market
Język oryginału: koreański
Tłumaczenie: Dominika Chybowska-Jang

Tagi: samotność marzenie sklep magia deszcz wybór kot szczęście wyobraźnia

Kup książkę Sklep Pory Deszczowej

Sklep Pory Deszczowej - opinie o książce

Po jaką książkę sięgnąć, gdy za oknami listopadowa słota, dosłownie? Dzisiaj pada od samego świtu, końca nie widać i ciemno, że chyba światło przez cały dzień będzie zapalone. Gdy tylko podeszłam do regału w poszukiwaniu odpowiedniej, przeczytanej wcześniej książki, od razu moje ręce wiedziały, którą wybrać - Sklep Pory Deszczowej. Nie tylko tytułem wpisuje się w naszą obecną aurę, ale też rozświetli nam tę szarzyznę.

Czy odważysz się sięgnąć po szczęście?

Odkryj magiczne miejsce, w którym czekają na Ciebie tysiące możliwości.

Jest tylko jeden haczyk...

Serin, bohaterka tej opowieści, jest nastolatką wychowywaną przez matkę. Czuje się nierozumiana przez rówieśników; nie ma przyjaciół; jest bardzo samotna i bardzo nieszczęśliwa. Dlatego nie waha się, gdy udaje jej się zdobyć bilet do Tęczowego Miasta, w którym znajduje się magiczny sklep [ten motyw przypominał mi trochę ukryte złote bilety do Fabryki Czekolady]. Dziewczyna razem z kotem, Issha, wyrusza naprzeciw przygodzie.

I dzieje się magia, a ów sklep otwiera swoje podwoje jedynie podczas deszczowych dni, a wstęp do niego mają wyłącznie zaproszeni goście. Tylko czy swoje nieszczęście da się zamienić na coś co uszczęśliwi Serin? I jaki koszt trzeba będzie ponieść za taką zmianę? Decyzja nie jest łatwa, a wybór spory. Czy dziewczyna będzie umiała oddzielić dobro od zła? Czy własne potrzeby okażą się ważniejsze?

7 dni na wybieranie prawdziwego szczęścia i idealnego życia

ALBO

na zawsze uwięziona zostanie w sklepie!

To chyba zmienia postać rzeczy? Brzmi jak groźba? Bo jest groźbą, jak w baśni. Bo Sklep Pory Deszczowej ma w sobie sporo z pięknej baśni, w której z pewnością zakocha się spora ilość czytelników. Uważam, że to całkiem udany debiut Yeong-Gwanga, choć nie pozbawiony zgrzytów i niewielkich niedoróbek. Widać, że autor czerpał z innych dzieł literackich, ale na szczęście ta powieść nie stanowi kalki, z czego bardzo się cieszę.

Sklep Pory Deszczowej to książka idealna do tego, by z nią ,,zanurkować" pod mięciutki kocyk; na wyciągnięcie ręki mieć kubek herbaty z sokiem malinowym, a u boku mruczącego kota. I w takiej scenerii - za oknem deszcz, a my w cieple, pod snopem światła padającego z lampki oddajemy się lekturze, gdzie przed naszymi oczami roztaczać się zaczyna obraz świata pełnego szczęśliwości. Ale czy na pewno?

Powieść Yeong-Gwanga wzrusza, angażuje, skłania do przemyśleń. Jest refleksyjna i przejmująca, ale jednocześnie niosąca z sobą spory pozytywny ładunek. Napisana nieskomplikowanym, prostym językiem jest idealna dla młodzieży i dla dorosłych - myślę, że każdy wyniesie z niej coś innego. Polecam

Muszę wspomnieć o przyciągającej oko okładce, ale dla mnie ważniejszy jest druk - tutaj jest bardzo czytelny, wręcz powiedziałabym, jak dla dziecka i kartki, które nie odbijają światła. Wydawnictwo dołożyło starań i otrzymaliśmy książkę, z którą możemy dodatkowo się zintegrować - wewnętrzna część okładki i brzegi książki stanowią zachętę do pokolorowania (na okładce jest nawet napis: Użyj wyobraźni i pokoloruj swoją książkę!) W ten sposób każdy egzemplarz będzie niepowtarzalny.

Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak