Sirocco

Ocena: 5 (1 głosów)
Choć korzenie Sabriny tkwią w Iranie, wychowała się w Anglii i dorastała w zupełnie innej tradycji gastronomicznej – brytyjskie produkty, przepisy i techniki obróbki bardzo różnią się od bliskowschodnich. W rezultacie tego kulinarno-kulturalnego melanżu nauczyła się łączyć popularne europejskie produkty, które zna od dzieciństwa, z nutami Lewantu, tak aby uzyskać idealne kompozycje smakowe. Czasem są subtelne i aromatyczne, innym razem ostre i wonne, ale niemal zawsze podnoszą naturalny smak składników. Inspiracją do wszystkich przepisów w książce Sabriny była kuchnia Bliskiego Wschodu, ale ich podstawą są świeże produkty oraz style i techniki gotowania z Zachodu, stąd jej tytuł, Sirocco (gorący, suchy wiatr, który wieje ze wschodu na zachód, czasem opisywany jako ciepły, ostry i parny). Żadna z prezentowanych tu potraw nie jest autentycznie bliskowschodnia – autorka postanowiła po prostu podzielić się z czytelnikami prostymi, pełnymi smaków daniami, które przygotowuje na co dzień. włoskie „scirocco” pochodzi z arabskiego „sharq”, czyli „wschodni” Sabrina nie lubi przyklejonej bliskowschodniej kuchni łatki „pikantna” albo „pełna przypraw”, bo nie tylko o to chodzi – wspaniałe efekty można osiągnąć dzięki wonnym warzywom, cytrusom, ziołom czy nawet temu, w jaki sposób coś jest przyrządzane i podane. Czasem kluczem do sukcesu są dania oparte na jednym głównym składniku, na przykład bakłażanie, którego się grilluje i podaje z jogurtem. O prostocie kuchni bliskowschodniej często się zapomina, podczas gdy prawdziwe jedzenie z tego regionu jest skromne i proste. sirocco – gorący, suchy wiatr, który wieje ze wschodu na zachód, czasem opisywany jako ciepły, ostry i parny Niezależnie od tego, czy chcesz ugotować kilka dań na rodzinny posiłek, czy tylko jedną potrawę, ta książka zawiera wszystko, czego ci potrzeba. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – są tu inspirujące pomysły na śniadania, obiady i kolacje czy przekąski do drinków z przyjaciółmi. Potrawy powstają na bazie łatwo dostępnych produktów, są wyjątkowe, a zarazem całkiem swojskie, i idealnie nadają się na każdą okazję. Jeśli brakuje ci jakiegoś składnika, nie przejmuj się – po prostu go pomiń. Sabrina Ghayour Sabrina Ghayour potrafi wspaniale oswajać egzotykę. Sirocco jest tego kolejnym dowodem Nigella Lawson

Informacje dodatkowe o Sirocco:

Wydawnictwo: Insignis
Data wydania: 2017-03-29
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-65315-81-6
Liczba stron: 240
Tytuł oryginału: Sirocco
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Dorota Malina

więcej

Kup książkę Sirocco

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Sirocco - opinie o książce

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2017-04-01, Ocena: 5, Przeczytałem,
PITTY Z BOCZKIEM I FISH AND CHIPS O ile mój talent do gotowania nie jest - łagodnie rzecz ujmując - szczególnie rozwinięty (choć w przypadku kuchni meksykańskiej potrafię to i owo), o tyle zapał do smakowania gotowych dań mam niemały. Nie tylko tych sprawdzonych i uwielbianych, ale i nowych, egzotycznych wręcz. Fakt, że moja lepsza połowa gotuje wprost znakomicie i lubi kulinarne eksperymenty wiele mi ułatwia. Co się tyczy kuchni bliskowschodniej dotychczas nie miałem zbyt wielu okazji do jej próbowania - właściwie doświadczenie to ograniczyło się w moim przypadku praktycznie tylko do popularnych fastfoodów. Teraz mam nadzieję, że się to zmieni, bo ,,Sirocco" pokazało mi wiele intrygujących przepisów na całkiem nietrudne do przygotowania dania orientalne. Chociaż szeroko pojmowana kuchnia egzotyczna wydaje się być czymś hermetycznym i jasno określonym, niniejsza książka pokazuje, że choć jest w tym sporo prawdy, wcale nie musi tak być. Na stronach ,,Sirocco" znalazło się całe mnóstwo doskonale wszystkim znanych dań, jakich nie kojarzymy z Bliskim Wschodem. Weźmy choćby taką grillowaną ośmiornicę - na myśl od razu przychodzi Japonia. A łosoś z cytryną? Ryż z jagnięciną? Smażony stek? Znajdziemy tutaj nawet rzeczy tak uniwersalne, jak chałka z miodem czy ciasteczka z pistacjami i czekoladą. Do tego smażony ser, grzanki, ryba z frytkami... Czy my naprawdę mamy do czynienia z kuchnią jak z ,,Baśni tysiąca i jednej nocy"? Ależ tak! Niech Was nie zwiodą pozory, Sabrina Ghayour zdekonstruowała rodzime dania (chociaż tych w książce też przecież nie brakuje) i nadała wielu zagranicznym potrawom perskie smaki. I zrobiła to w znakomitym stylu. Każdy, kto gotuje wie, że największym problemem w przypadku chęci zajmowania się kuchnią orientalną są składniki. To, co bowiem bez trudu dostępne jest w kraju, z którego pochodzą te dania, w Polsce nie jest już tak łatwe w zdobyciu. I nie jest też tanie. W największych miastach można znaleźć sklepy i stoiska specjalistyczne, w mniejszych trzeba liczyć na akcje tematyczne. Dlatego wszelkie pozycje, które pomagają choć częściowo pokonać tę barierę oferując przepisy na potrawy wykorzystujące produkty charakterystyczne, acz ogólnodostępne są czymś cennym. I tak też dzieje się w przypadku ,,Sirocco". Autorka książek kulinarnych i ceniona szefowa kuchni, jaką jest Sabrina Ghayour, swoją kulinarną sztukę uprawia w Anglii, a co za tym idzie potrafi przekazać ją w mniej egzotyczny - choć nie mniej fascynujący - sposób. Moje serce kupiła przepisem na pitty z boczkiem, na które od razu nabrałem ochoty, a to był dopiero początek. Przy okazji ,,Sirocco" to pozycja bardzo ładna pod względem wykonania, jak i wydania. Dużo zdjęć, kolorowych, jak sama bliskowschodnia kuchnia, dobrze przedstawione przepisy, nieco ciekawostek... W skrócie znakomita publikacja dla miłośników gotowania. Jeśli chcecie poznać smaki Persji, ta książka będzie dla Was jak znalazł. Recenzja opublikowana na moim blogu http://ksiazkarnia.blog.pl/2017/04/01/sirocco-sabrina-ghayour/
Link do opinii
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy