Nie chłodne kalkulacje i logiczne myślenie, lecz emocje są tym, co kieruje Twoim życiem i w największym stopniu wpływa na Twoje samopoczucie. Jak sobie z nimi radzić i jak nimi zarządzać, aby budować dobre relacje z innymi ludźmi i z powodzeniem osiągać życiowe cele? Odpowiedź na to trudne, ale jakże istotne pytanie znajdziesz podczas lektury tej książki. To kompletny przewodnik po ludzkich emocjach - jego poznanie ułatwi Ci panowanie nad nimi. Dzięki niemu nauczysz się zarządzania emocjami, a to, co dotychczas było Twoją słabością, przekujesz w swoją największą siłę!
Ten, kto rozpoznaje i kontroluje emocje, panuje nad sobą i swoim życiem. Łatwo powiedzieć, tylko jak to robić w praktyce? Thibaut Meurisse nauczy Cię tego w sposób skuteczny i zrozumiały. Autor precyzyjnie i obrazowo wyjaśnia mechanizmy działania ludzkich emocji - posługuje się przykładami z życia, a naukowe teorie psychologiczne ubiera w przystępne dla każdego słowa. Poradnik obejmuje również przydatne na co dzień metody, dzięki którym nauczysz się zarządzać emocjami, nawet tymi najbardziej destruktywnymi, aby pozytywnie przełożyły się na Twoje samopoczucie i realizację życiowych celów.
Wydawnictwo: Sensus
Data wydania: 2023-01-11
Kategoria: Psychologia
Tytuł oryginału: Master Your Emotions: A Practical Guide to Overcome Negativity and Better Manage Your Feleings
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Marcin Machnik
Przeczytane:2023-02-04, Ocena: 4, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2023, Moje 2023, 52 książki 2023,
Poradnik jest przewodnikiem po naszych emocjach. Autor uczy, jak nimi zarządzać, jak sobie z nimi poradzić, jak nad nimi zapanować. Nie będzie to proste ani możliwe od razu. Wymaga czasu i pracy, wykonywania pewnych ćwiczeń, by wyrobić w sobie nowe nawyki, choćby przyjmowania komplementów czy bycia wdzięcznym. Poradnik należy czytać z długopisem (ołówkiem) w ręku, aby wykonać proponowane ćwiczenia, które znajdują się na końcu publikacji w Zeszycie ćwiczeń. Pomysł dobry, ale nie do końca trafiony. Trzeba kartkować książkę, by na bieżąco wykonać ćwiczenia. Większość ich poleceń znajduje się w omawianych zagadnieniach.
Autor zaleca założyć pozytywny dziennik, dziennik celów/marzeń, dziennik emocji, rejestrowanie osiągnięć/zwycięstw, stworzenie codziennych rytuałów, wyrażanie wdzięczności, wprowadzenie reguły 5 sekund, grę w uznanie, wykorzystanie słoika samooceny. Poleca afirmacje, wizualizacje, ćwiczenia fizyczne, a także udawanie. Radzi, jak polepszyć jakość swojego snu, jak zwiększyć pewność siebie. Wszystko po to, aby osiągać wyznaczone cele życiowe, aby budować dobre relacje z innymi ludźmi, aby swoje słabości zamienić w siłę.
Thibaut Meurisse bezpośrednio zwraca się do czytelnika, skracając dystans i motywując go do działania. Prowadzi go za rękę i w prostych słowach przekazuje mu wiedzę o emocjach. Przy tym obala mity i podaje przykłady z życia, by w sposób obrazowy wyjaśnić dane zagadnienie, mechanizmy działania różnych emocji.
Przeczytanie całej książki od razu mija się z celem. Wymaga ona skupienia uwagi, analizy, zastanowienia się, wykonania ćwiczeń. Potem można wracać do wybranych zagadnień i czytać je wyrywkowo. A czyta się bardzo dobrze ze względu na komunikatywny styl autora i przejrzystą kompozycję. Najważniejsze rzeczy pogrubiono i wypunktowano.
Książka ,,Siła emocji" to dobra pozycja z zakresu rozwoju osobistego wzbogacona ćwiczeniami. Pomaga zrozumieć, czym są emocje i jak wpływają na życie człowieka. Uczy identyfikowania negatywnych emocji i ich przezwyciężania. Zmienia narrację w celu większej kontroli nad życiem. Podpowiada, jak przeprogramować umysł, by kształtować rzeczywistość swoimi myślami. Dla kogo? Dla każdego, kto chce, by jego życie stało się lepsze.