Co grozi Ameryce?
Dlaczego w Stanach Zjednoczonych wybory często wygrywają ci, którzy mają mniejsze poparcie? Tak jak Donald Trump, który został prezydentem, choć zdobył o 3 miliony głosów mniej niż Hillary Clinton. Jak to możliwe, że głosy z Kalifornii i Teksasu mają mniejszą wagę niż głosy z Wyoming i Alaski? Na czym polega amerykańska wersja liberum veto, czyli filibuster?
Piotr Tarczyński, amerykanista, współautor zyskującego coraz większą popularność ,,Podkastu amerykańskiego", w przystępny i błyskotliwy sposób wyjaśnia, dlaczego ,,najwspanialsza demokracja świata" coraz częściej okazuje się jedynie fasadą. I dlaczego radykalizująca się partia konserwatywna oddala Amerykę od demokracji i kieruje ją w stronę bratobójczej wojny. Atak na Kapitol i zanegowanie legalnych wyników wyborów mogą okazać się dopiero początkiem.
Stany Zjednoczone wielokrotnie wymyślały się na nowo. O tym też jest ta książka. Może czas na nowe otwarcie?
WSZYSTKO, CO MUSICIE WIEDZIEĆ O POLITYCE USA, ŻEBY JĄ ZROZUMIEĆ.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2023-03-22
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Amerykanie myślą, że żyją w najlepszym miejscu na Ziemi a ich ustrój może być wzorem dla pozostałych państw globu. Kompletnie nie widzą wad systemowych, które co raz bardziej wypaczają ich demokrację. Nie widzą, że coraz bardziej ich kraj zmierza ku katastrofie.
Amerykanie lubią kreować się na naród niosący innym państwom dobrodziejstwo jakim jest w ich mniemaniu ustrój demokratyczny. Z lubością pławią się w opowieściach o tym jak wspaniały jej ustrój, który posiadają. W ich mniemaniu stworzyli demokrację idealną, która gwarantuje obywatelom równość i wolność. Nie widzą, że prawda mija się z ich wyobrażeniami. System amerykański posiada wiele wad, które sprawiają, że władza ustawodawcza, wykonawcza i sądownicza jest coraz mniej demokratyczna. Czy zwykli Amerykanie zdają sobie z tego sprawę? Czy obywatele innych państw wiedzą na jakich zasadach wybiera się władze w Stanach Zjednoczonych? Na oba pytania odpowiedz jest negatywna. Ten stan może zmienić lektura książki Rozkład. O niedemokracji w Ameryce.
Autor książki w ciekawy sposób przedstawił mechanizmy wyboru władz w Ameryce. Dodatkowo przybliżył nam historię przemian jakie zachodziły w konkretnych instytucjach oraz uwypuklił najważniejsze absurdy i niebezpieczne precedensy mogące doprowadzić do sporych problemów w przyszłości. Rozkład. O niedemokracji w Ameryce cenię za spory obiektywizm i proste wyjaśnienie wielu kwestii dotyczących amerykańskiego ustroju, które mogłyby być nieco niejasne. Rozkład. O niedemokracji w Ameryce to prawdziwa gratka dla osób, którą pragną lepiej poznać i zrozumieć nasz świat.
Przeczytane:2023-10-10, Chcę przeczytać,
Czasem zastanawiam się, skąd w Polsce tyle sentymentu do Ameryki. Publikacje o Ameryce przyciągają polskich czytelników. Jedni szukają potwierdzenia mitów, inni zastanawiają się, czy już nie czas odsłonić kurtynę. Piotr Tarczyński właśnie tę kurtynę odsłania. Doświadczenie autora, znanego między innymi z podcastów o USA, jego wnikliwość i inteligencja pozwalają oczekiwać solidnej, błyskotliwej analizy demokracji w Stanach Zjednoczonych. I to dostajemy w "Rozkładzie". "Rozkład" to fascynująca lektura, spełniająca oczekiwania czytelników poszukujących faktów i konkretów, zamiast łzawych opisów rzeczywistości. Struktura książki jest przejrzysta, a autor świetnie przekłada zawiłości polityki na zrozumiały język. Naprawdę warto sięgnąć po tę pozycję.