W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie roślinami wrzosowatymi, a zwłaszcza różanecznikami i azaliami. Wpływ na to mają wyjątkowe walory dekoracyjne tych roślin: ogromna rozmaitość barw i kształtów kwiatów, obfite i długotrwałe kwitnienie, piękne, ciemnozielone liście oraz zróżnicowana wielkość i pokrój.Jednak klimat Polski nie stwarza tym krzewom najlepszych warunków do wzrostu i rozwoju. Aby sprostać ich wymaganiom, trzeba wybrać możliwie najlepsze miejsca w ogrodzie oraz kupić takie odmiany, które mogą rosnąć w naszym klimacie wytrzymując bez uszkodzeń spadki temperatur zimą. Właśnie ta książka doradza, które gatunki i odmiany wybrać z bogatej oferty szkółkarskiej, aby najlepiej rosły na działce. Wszystkie opisy odmian i gatunków są zilustrowane kolorowymi fotografiami, co niewątpliwie ułatwi podjęcie decyzji. Natomiast praktyczne porady na temat uprawy i pielęgnacji pomogą w codziennych pracach ogrodniczych. Ta piękna książka będzie dla każdego działkowca praktycznym przewodnikiem po obejmującym ponad 1000 gatunków rodzaju różanecznik.
Informacje dodatkowe o Różaneczki i azalie:
Wydawnictwo: brak danych
Data wydania: b.d