Romanowowie 1613-1918

Inne wydania:

MISTRZOWSKA BIOGRAFIA NAJPOTĘŻNIEJSZEJ DYNASTII CZASÓW NOWOŻYTNYCH

Romanowowie przez ponad trzysta lat rządzili Rosją, wierząc, że władza absolutna jest ich świętym powołaniem. Jak jedna rodzina mogła przekształcić zrujnowane wojną domową księstwo w największe imperium na świecie? I jak mogła to wszystko stracić?

Simon Sebag Montefiore tworzy intymne portrety ponad dwudziestu carów i caryc - postaci fascynujących i charyzmatycznych, dziwnych i odrażających, często bliższych szaleństwa niż geniuszu. Odkrywa sekretny świat nieograniczonej władzy, intryg i okazjonalnej dyplomacji. Świat, w którym wspaniałe pałace, pełne przepychu bale i kultura, która zrodziła Puszkina, Czajkowskiego i Tołstoja, istniały obok pogromów, seksualnych ekscesów, tortur i morderstw.

Ta książka to coś więcej niż opowieść o dysfunkcyjnej rodzinie skazanej na zagładę. To uniwersalne studium władzy oraz wnikliwy obraz epoki, która do dziś kształtuje Rosję.

Informacje dodatkowe o Romanowowie 1613-1918:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-01-15
Kategoria: Historyczne

Tagi: Historia

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Romanowowie 1613-1918

Romanowowie 1613-1918 - opinie o książce

Historia dynastii Romanowów, spisana przez Simona Sebaga Montefiorego, to nie tylko monumentalna biografia jednego z najpotężniejszych rodów nowożytnej Europy, lecz także barwna, pulsująca życiem opowieść o absolutnej władzy, jej blaskach i cieniach, o imperium, które narodziło się w chaosie, osiągnęło apogeum potęgi i ostatecznie runęło w otchłań rewolucyjnej zagłady. To książka, która wciąga czytelnika w sam środek politycznych intryg, krwawych przewrotów, ekstrawagancji dworu i zmagań o przetrwanie w świecie, gdzie jeden fałszywy ruch mógł oznaczać śmierć.

Autor kreśli obraz imperium, które, choć wznoszone na fundamentach siły i nieustępliwości, od samego początku nosiło w sobie zalążki własnej zguby. Władza Romanowów nie była bowiem jedynie przywilejem, lecz również ciężarem, który niejednokrotnie prowadził do degeneracji, paranoi i wynaturzeń. Każdy kolejny car odziedziczał nie tylko koronę, lecz także obowiązek utrzymania autorytetu samodzierżcy - władcy absolutnego, którego słowo było prawem, a decyzje kształtowały losy milionów. Ta wszechwładza stawała się jednak mieczem obosiecznym: trzymający go monarchowie byli zarówno najpotężniejszymi ludźmi swoich czasów, jak i zakładnikami własnego statusu. Ich życie było nieustanną walką o kontrolę nad dworem, bojarami, armią, Kościołem i narodem, który w każdej chwili mógł obrócić się przeciw nim.

Montefiore z niezwykłą plastycznością przedstawia, jak Romanowowie kształtowali Rosję - kraj, który z niewielkiego księstwa stał się największym imperium świata. Ich panowanie to czas olśniewających zwycięstw, ekspansji terytorialnej i kulturowej dominacji. To epoka budowy potężnych miast, wspaniałych pałaców i rozkwitu sztuki, której świadectwem są dzieła Puszkina, Czajkowskiego czy Tołstoja. Jednak w tej samej Rosji, w której odbywały się wystawne bale i triumfalne parady wojskowe, ludzie ginęli w pogromach, torturach i egzekucjach. Cesarstwo rozwijało się, ale pod powierzchnią jego blasku narastały sprzeczności i napięcia, które z czasem miały doprowadzić do rewolucji.

Obok strategii wojennych i decyzji politycznych pojawiają się też mroczne aspekty rządów Romanowów - okrucieństwo, paranoja, rozwiązłość, a nawet szaleństwo, które w wielu przypadkach kształtowały losy imperium równie mocno, co oficjalne rozporządzenia. To opowieść o władcach, którzy rządzili twardą ręką, ale i o tych, którzy ulegli własnym słabościom, doprowadzając do nieuchronnego upadku dynastii.

Montefiore w swojej książce nie tylko kreśli biografię dynastii, ale również daje czytelnikowi klucz do zrozumienia Rosji - zarówno tej sprzed wieków, jak i współczesnej. Pokazuje, że mentalność rosyjskich elit, sposób sprawowania władzy, a nawet dzisiejsze imperialne ambicje Kremla mają swoje korzenie w czasach Romanowów. To opowieść o państwie, które zawsze balansowało między wielkością a chaosem, między mistycyzmem a brutalną siłą, między postępem a tyranią.

To biografia pełna dramatyzmu, politycznych rozgrywek i emocji, która pozwala spojrzeć na historię Rosji z nowej perspektywy. Lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce zrozumieć nie tylko przeszłość, ale i teraźniejszość tego kraju. Autor pokazuje, że dzieje Romanowów to nie tylko historia jednej dynastii, ale także uniwersalna opowieść o naturze władzy - jej pokusach, pułapkach i konsekwencjach.

Za pewnie pamiętacie z lekcji historii, że w Rosji w latach 1613-1918 panowała potężna Dynastia Romanowowie. To właśnie oni przez pond 300 lat powiększyli i rozbudowali terytorium Rosji. Kraj ten przed 1613 rokiem był niewielki. Moskwa była zaledwie grodem. Na dworze pierwszego Romanowa -Michała - nie było ani jednej srebrnej łyżeczki, ani jednego dworzanina. Car ten zaczynał jakby od zera.

W Rosji przez 340 lat rządziło 20 władców. Przez ten czas, kraj ten był prawie tak potężny jak Imperium rzymskie. Książka rozpoczyna się już tuż przed przejęciu władzy przez pierwszego Romanowa. Poznajemy Iwana Groźnego, który to powoli wprowadzał nowe rządy, a jego następca rozpoczął erę najpotężniejszej Dynastii w Rosji.

Książka opisuje panowanie tej Dynastii przez 340 lat. Jest to okres burzliwych zmian politycznych, rozbudowy państwa. Wojen, spisków, zdrad, zwycięstw, ale również kryzysów i klęsk. Życie prywatne i miłosne także zostało tutaj dokładnie przedstawione. Był to również czas romansów i seksualnych ekscesów.

Książka przybliża nam nie tylko życie i politykę jaką prowadzili najpotężniejsi z tej epoki. Nie brakuje tutaj również wnikliwej analizy psychologicznej mężczyzn jak i kobiet, które były nie mniej ciekawymi osobowościami. W Dynastii Romanowów występują dwie wybitne postacie, nazywane ,,Wielkimi". Mowa o Piotrze i Katarzynie, którzy mają duże zasługi i do dnia dzisiejszego uczniowie o nich uczą się.

Autor opisujące losy Dynastii Romanowów jest wiele, ale Simon Montefiore swoją bibliograficzną powieść o tym rodzie, napisał w sposób, który sprawia, ze chce się więcej dowiedzieć o tych Carach i życiu Rosjan. Książka nie jest cienka, należy do ,,grubasek", ale pomimo to czyta się ją bardzo szybko. Autor zadbał o detale, z dużą dokładnością opisał nie tylko wojny i politykę, ale również Caryce i ludzi na dworze. Język jakim posługuje się autor jest prosty. Pan Montefiore posiada lekko pióro, co w przypadku tego typu powieści jest ważne. Czytanie książek historycznych nie dla każdego jest ąłtwe. Nie ma tutaj zbędnych tłumaczeń, autor nic nie ukrywał i nic nie koloryzował.

O Romanowach i tej świetnie napisanej książce mogłabym pisać długo. Jestem nią zachwyconą pomimo jej gabarytów. Są tu sceny miłosne i erotyczne, ale również brutalne, które wywołują odrazę i wstręt. Ale tacy właśnie byli Carowie panujący w Rosji przez 340 lat.

Świat. Historia rodzinna
Simon Sebag Montefiore0
Okładka ksiązki - Świat. Historia rodzinna

BESTSELLER ,,NEW YORK TIMESA" BIOGRAFIA LUDZKOŚCI W JEDNEJ, MISTRZOWSKIEJ NARRACJI   900 tysięcy lat temu pięcioosobowa rodzina spaceruje plażą na wybrzeżu...

Świat. Historia rodzinna
Simon Sebag Montefiore0
Okładka ksiązki - Świat. Historia rodzinna

BESTSELLER ,,NEW YORK TIMESA" II TOM MISTRZOWSKIEJ BIOGRAFII LUDZKOŚCI   900 tysięcy lat temu pięcioosobowa rodzina spaceruje plażą na wybrzeżu wschodniej...