Raz jeszcze. Żydzi - Płock - Polska

Książka zatytułowana Raz jeszcze. Żydzi - Płock - Polska autorstwa Rafała Kowalskiego, wydana przez Muzeum Mazowieckie w Płocku, jest zbiorem ponad trzydziestu tekstów (także nieznanych wcześniej fotografii i dokumentów), przedstawionych w różnych formach: od wywiadów, poprzez reportaże i wypowiedzi w pierwszej osobie, po sztukę teatralną - prezentowaną obecnie w płockim Teatrze Dramatycznym, a w sierpniu 2016 r. w ramach festiwalu Warszawa Singera.

Książka jest owocem bezpośrednich rozmów z jej bohaterami, które autor odbył w Stanach Zjednoczonych, Izraelu, Francji, Danii i w Polsce. Bezpośrednich, bo taka forma najlepiej – według autora – pozwala na zapoznanie się z rozmówcą i zdobycie wzajemnego zaufania przy poruszaniu spraw niejednokrotnie trudnych. Autor ma nadzieję, że udało mu się zrealizować pierwotny zamysł: przedstawić, w przystępny sposób, Historię poprzez pojedyncze życiorysy zwykłych ludzi; splatające się z przedwojennym obrazem ich rodzinnego miasta, jakiego już nie ma; machiną II wojny światowej; tużpowojennymi dziejami Polski. Książka jest też hołdem dla żydowskich mieszkańców Płocka, ich bytności w tym mieście przez ponad osiemset lat.

Kilka słów o autorze: Jest zastępcą kierownika Muzeum Żydów Mazowieckich w Płocku. Absolwentem Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego, doktorem nauk humanistycznych UW w zakresie nauk o polityce. Badaczem stosunków polsko-żydowskich, dziejów i kultury narodu żydowskiego oraz państwa Izrael. Mam za sobą wiele lat pracy w zawodzie dziennikarza. Raz jeszcze. Żydzi - Płock - Polska jest jego debiutem książkowym.

Premiera książki miała miejsce w Muzeum Żydów Mazowieckich 2 września 2016 r. Książka jest dostępna w Muzeum Mazowieckim w Płocku, ul. Tumska 8.

Informacje dodatkowe o Raz jeszcze. Żydzi - Płock - Polska:

Wydawnictwo: Muzeum Mazowieckie w Płocku