Rany, których nie widać

Przeżyłyśmy, ale czy na pewno wszystko jest ok?

Pewnego dnia 18-letnia Betty, jej mama i starsza siostra, Joy, robią nietypowy przystanek w centrum handlowym i przeżywają najbardziej wstrząsające doświadczenie w swoim życiu. Są świadkami przypadkowej strzelaniny, a strzelec zabija się na oczach Joy. W kolejnych miesiącach Joy zmaga się z agorafobią i uzależnieniem od substancji psychoaktywnych, a jej matka przekuwa swoje uczucia w aktywizm na rzecz kontroli broni. Betty, chcąc dowiedzieć się więcej o strzelcu, szuka jego brata Michaela. Gdy ich przyjaźń rozwija się, wzbudzając w Betty nieoczekiwane uczucia, a napięcie w rodzinie osiąga dramatyczną kulminację, dziewczyna stara się pogodzić z tym ,,jak niebezpieczny jest świat". Choć historia opowiedziana jest z punktu widzenia Betty, wściekłość matki i przerażenie siostry są tak samo namacalne jak palące pragnienie Betty, by zrozumieć, dlaczego doszło do tego zdarzenia i czy można było mu zapobiec.

Informacje dodatkowe o Rany, których nie widać:

Wydawnictwo: Books4YA
Data wydania: 2023-06-14
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 15-18 lat
Tytuł oryginału: How We Ricochet

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Rany, których nie widać

Rany, których nie widać - opinie o książce

Avatar użytkownika - Bookszonki
Bookszonki
Przeczytane:2023-06-11, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

ℝ𝕒𝕟𝕪 𝕜𝕥ó𝕣𝕪𝕔𝕙 𝕟𝕚𝕖 𝕨𝕚𝕕𝕒ć

Ta książka dostała ode mnie 10/10 gwiazdek na Lubimy czytać.

To już coś znaczy 😱💛

Niesamowita historia, trudny temat ale napisany tak, że ciężko się od niej oderwać.

Książka przeznaczona dla ludzi od 15 roku życia, podejmująca niezwykle wrażliwy ale jakże ważny temat.

Traumy - niemal każdy jakieś ma.

Każdy sobie inaczej z nimi radzi - niektórzy sobie nie radzą.

O tym też tu jest, o traumatycznych przeżyciach, o sposobach radzenia i nie radzenia sobie z nimi.

Różni ludzie, różne zachowania i ona jedna, próbująca pomóc wszystkim a jednocześnie borykająca się ze swoimi własnymi.

18 letnia Betty wraz ze starszą siostrą Joy i mamą wybierają się do galerii handlowej na zakupy.

Nic nie zapowiadało, że właśnie tam Joy i mama niemal zginą z rąk szaleńca strzelającego do ludzi a zamachowiec kończy ze sobą kilka metrów od Joy.

Dziewczyna zamyka się w swoim pokoju i przestaje wychodzić z domu.

Matka za to staje się aktywistką i walczy z drugą poprawką amerykańską.

Betty za wszelką cenę chce się dowiedzieć, czemu chłopak, którego znali strzelał w sklepie a także próbuje pomóc swoim bliskim oraz sobie.

A jej ojciec, który rozstał się z matką już dziesięć lat wcześniej, jest na drugim końcu świata, odcięty od mediów i medytuje.

Akurat teraz, gdy one tak bardzo go potrzebują...

Niesamowicie trudna jest ta opowieść, bardzo dużo wątków psychologicznych, które są fascynujące a jednocześnie emocjonują i mam chęć płakać nad losem bohaterów.

Historia opisana jest z perspektywy Betty, dziewczyny panseksualnej ale to jest tylko lekką wzmianką a nie głównym punktem.

Czy ma prawo zakochać się w obliczu takiej tragedii?

Książka jest genialna, nie chcę spojlerować ale koniecznie powinniście ją przeczytać 🖤

Oczywiście przeczytałam ją w jeden dzień, ma tylko 350 stron ale jest tak naładowana emocjami, taka rzeczywista i ludzka.

Avatar użytkownika - Zizu91
Zizu91
Przeczytane:2023-07-04, Ocena: 3, Przeczytałem,

Niestety książka nudna i poprawna politycznie aż do bólu... przebrnęłam do końca ale to strata czasu.

Avatar użytkownika - Zabkowa
Zabkowa