Pułapki myślenia. O myśleniu szybkim i wolnym

Inne wydania:

Czy ludzie są świadomymi i autonomicznymi autorami własnych wyborów i osądów? Czy mogą ufać własnemu myśleniu, zwłaszcza temu szybkiemu - intuicyjnemu i emocjonalnemu? Rozważniej jest na pewno zdać się na myślenie wolne, analityczne. A mimo to trudno uniknąć pułapek myślenia. Przytrafia się to nawet ekonomistom i nie sprzyja podejmowaniu trafnych decyzji... W tej odkrywczej książce Daniel Kahneman, psycholog, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii, rozważa te zagadnienia i daje istotny wgląd w mechanizmy ludzkiego myślenia.

Informacje dodatkowe o Pułapki myślenia. O myśleniu szybkim i wolnym:

Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2012-11-07
Kategoria: Psychologia
ISBN: 9788382651966

Kup książkę Pułapki myślenia. O myśleniu szybkim i wolnym

Pułapki myślenia. O myśleniu szybkim i wolnym - opinie o książce

Pouczająca opowieść o tym w jakie błędy wprowadza nas umysł. Napisana bardzo przystępnym językiem.

Avatar użytkownika - Aneta2944
Aneta2944
Przeczytane:2020-09-19, Ocena: 6, Przeczytałam, 26 książek 2020,

Brzytwa metodologiczna. Książka wybitna, doskonale w swojej narracji wyważona - między ścisłą nauką a przyjemnym przekazem wiedzy. Momentami przytłacza ilością informacji, ale są to informacje merytorycznie niezwykle przydatne, a także intelektualnie przyjemne. Niezwykle jak nasze myślenie jest obarczone pułapkami. Jak fatalnie podejmujemy decyzje, jak bardzo możemy się mylić o naszej racjonalności i jak z wielkim trudem przychodzi nam nawet najmniejszy myślowo wysiłek.
Wiedza z książki jest bardzo praktyczna, może się przydać w wielu dziedzinach, jak: psychologia, ekonomia czy nauki społeczne. Również w życiu codziennym, bowiem próbując zapamiętać kilka przedstawionych mechanizmów, można np. bardzo skutecznie zbijać argumenty naszych przeciwników.

Na osobną uwagę zasługuje świetne tłumaczenie i lokalizacja książki. Duży wysiłek tłumacza i wydawnictwa

Avatar użytkownika - Sunny_M
Sunny_M
Przeczytane:2019-10-27, Ocena: 5, Przeczytałam, 2019 book,

Książka bardzo mi się podoba, jakiejś jej elementy wprowadziłam do swojej pracy magisterskiej. Przy dłuższym czytaniu może drażnić że autor zakłada że należymy do większości i jesteśmy ciut wolniejszy. Ale jeśli się przymknie oko na formę w stronę czytelnika, to książka może wiele rzeczy wskazać.

Avatar użytkownika - karolkowalczyk
karolkowalczyk