Przetrwałem Afganistan

To zdarzyło się naprawdę. W pogodną noc, w czerwcu 2005 roku, czterech komandosów z elitarnej amerykańskiej jednostki Navy SEALs opuściło bazę w północnym Afganistanie. Ruszyli w kierunku małej wioski w pobliżu granicy z Pakistanem. Misja: schwytać bądź zlikwidować jednego z przywódców al-Kaidy. Przed upływem dwudziestu czterech godzin trzech straciło życie. Operacja Czerwone Skrzydło uchodzi za największą porażkę w kilkudziesięcioletniej historii Navy SEALs. W akcji oprócz trzech SEALsów walczących nad wioską, zginęło także 16 innych żołnierzy, którzy pospieszyli z pomocą. Przetrwał tylko jeden - Marcus Luttrell. Wycieńczony, ranny, załamany, nękany halucynacjami dostał schronienie w afgańskiej wiosce otoczonej przez talibów. Jak uszedł z życiem? Jeden z najbardziej pasjonujących i wzruszających opisów bohaterstwa, jakie znamy z pól bitewnych w Afganistanie i Iraku. Zdumiewająca historia ocalenia. Houston Chronicle.

Informacje dodatkowe o Przetrwałem Afganistan:

Przetrwałem Afganistan - opinie o książce

Avatar użytkownika - RyanKam
RyanKam
Przeczytane:2016-01-01, Ocena: 4, Przeczytałem, 52 książki 2016, Mam,
Brutalna historia wojny w Afganistanie, widziana oczami czterech żołnierzy, z których tylko jednemu, czyli Lutterellowi Marcusowi udało się przeżyć. Książka opisuje losy SEALS-ów, elitarnej jednostki USA, która specjalizuje się w misjach, gdzie mówiąc przysłowiowo mogą się udać wyłączni faceci z jajami twardymi jak stal. Lutterll opisuje swoje losy od chwili dzieciństwa, poprzez mordercze szkolenie (opis "Piekielnego tygodnia" - jedna z najlepszych części książki) skończywszy na nieudane misji oraz niezwykłej woli walki o przetrwanie. Czytając "Przetrwałem Afganistan" jest niesłychanie ciężko uwierzyć w to co opisuje autor. Czytelnik się zastanawia czy ma doczynienia z człowiekiem, czy kimś na rodzaj Rambo. Książka jest ciekawa ze względu na przemyślenia autora - wiele miejsce jest poświęcone wierze (nieśmiertelny psalm ,, A nawet gdybym szedł ciemną doliną, zła się nie uleknę"), woli walki czy zwyczajnym międzyludzkim kontaktom ponad wszelkie wojny (relacje z szefem afgańskiej wioski - arcyciekawe!). Poza tym miło jest poczytać o tym, że św. Jan Paweł II, gdyby nie był papieżem, byłby SEALsem ;-)