Na podstawie ksi±¿ki powsta³ film Sofii Coppoli z brawurowymi rolami Cailee Spaeny i Jacoba Elordiego
***
Ba¶ñ przykryta ton± ró¿u i brokatu... z czasem zmienia siê w z³ot± klatkê - portal Immersja.com
W szczerej do bólu ksi±¿ce Priscilla Presley zdradza sekrety ma³¿eñstwa z królem rock n' rolla.
Blisko pó³ wieku po ¶mierci Elvis nadal ma miliony fanów na ca³ym ¶wiecie. Potrafimy zanuciæ niejeden jego przebój, ale czy wiemy, jaki by³, gdy gas³y ¶wiat³a reflektorów? Czy to mo¿liwe, ¿e seksowny i czaruj±cy piosenkarz pod cekinowymi strojami skrywa³ niebezpieczne oblicze maniaka?
Nikt nie by³ z nim tak blisko jak ¿ona. Zakochali siê w sobie, gdy Priscilla mia³a czterna¶cie lat, m³odzieñcza fascynacja szybko zakoñczy³a siê bajkowym ¶lubem w Las Vegas, a uwieñczeniem gor±cego romansu by³o przyj¶cie na ¶wiat Lisy Marie.
Idylla nie trwa³a jednak d³ugo. Im d³u¿ej byli razem, tym bardziej Priscilla traci³a kontrolê nad w³asnym ¿yciem. Elvis mówi³ jej, jak ma siê ubieraæ, malowaæ, jak chodziæ. Traktowa³ jak lalkê, któr± mo¿e ukszta³towaæ wed³ug swojego gustu. Otoczona t³umami, skanduj±cymi fanami i blaskiem legendy kobieta przez lata walczy z samotno¶ci±.
Priscilla opowiada o wielkiej mi³o¶ci, ale i zdradach mê¿a, jego na³ogach i s³abo¶ciach. O toksycznej relacji, skandalach, zamkniêciu w z³otej klatce. Mówi o rozwodzie oraz wiêzi, która ³±czy³a ich a¿ do tragicznej ¶mierci Elvisa. A w koñcu o emancypacji i wyj¶ciu z cienia ikony seksu. Fakty, które ujawnia szokuj± i budz± kontrowersje.
Lektura obowi±zkowa - nie tylko dla fanów Elvisa.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-02-14
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Autentyczna, prawdziwa, szczer± do bólu - tak historiê Elvisa przedstawia jego by³a ¿ona, i ¶mia³o mo¿na powiedzieæ - najwiêksza mi³o¶æ, pomimo licznych romansów. O jego popularno¶ci mo¿na powiedzieæ jedno - prawie pó³ wieku po jego ¶mierci, nadal ma swoich fanów. O czym to ¶wiadczy? Jednak s³awa i popularno¶æ nie przynios³y mu szczê¶cia w ¿yciu osobistym. Czy to mo¿liwe ¿e Elvis tak naprawdê by³ niebezpiecznym maniakiem dla swojej ¿ony? Ich mi³o¶æ rozpoczê³a siê, gdy Priscilla mia³a 14 lat, a zaowocowa³a ba¶niowym ¶lubem i urodzeniem córki. Jednak wpatrzona w mê¿a Priscilla traci³a kontrolê nad swoim ¿yciem. To Elvis dyktowa³ jej, w co ma siê ubieraæ, malowaæ, itd. Otoczona t³umami, blaskiem fleszy, kobieta by³a bardzo samotna. Priscilla kocha³a Elvisa - to pewne, jednak ta relacja w pewnym momencie przerodzi³a siê w toksyczn±. Wielka mi³o¶æ, zdrady, na³ogi, s³abo¶ci, rosn±ca popularno¶æ, skandale - Priscilla ujawnia fakty, które budz± kontrowersje i szokuj±, ale jednocze¶nie inspiruj± do walki o siebie. Tak jak to zrobi³a Priscilla, wychodz±c z cienia Elvisa
"Ba¶ñ przykryta ton± ró¿u i brokatu....
z czasem zmieni³a siê w z³ot± klatkê"
Priscilla ods³ania nam wiele twarzy Elvisa, i to takich, których wcze¶niej nikt nie widzia³. Jedno mo¿na rzec - popularno¶æ sprawi³a, ¿e by³ zagubionym artyst± , zakochanym w muzyce. Historia, przedstawiona w ksi±¿ce jest bardzo intymna i poruszaj±ca. Pomimo ca³ej otoczki wokó³ Elvisa, jego zachowanie, ¿ycie, decyzjê, czêsto b³êdne, nie s± oceniane jednoznacznie. Autorki pozostawiaj± nam ich ocenê. Po przeczytaniu ¿al mi by³o wszystkich bohaterów, zarówno Priscilli, jak i Elvisa i ich córki. Dochodzê do wniosku, ¿e talent Elvisa by³a dla niego zarówno b³ogos³awieñstwem, jak i przekleñstwem. Historia mi³o¶ci Elvisa i Priscilli, z pozoru wygl±da jak bajka, ale tak naprawdê kryje w sobie du¿o z³a, mroku, krzywd, ¿alu. Tak jak w prawdziwym ¿yciu. Ksi±¿ke czyta siê w mgnieniu oka. Obraz najwiêkszej ¶wiatowej gwiazdy rock and rolla jest nam tu przedstawiony w sposób bardzo autentyczny. Jestem bardzo poruszona t± ksi±¿k±, co nie³atwo u mnie wywo³aæ przy takim gatunki. Dobra wiadomo¶æ jest taka, ¿e na podstawie ksi±¿ki wyszed³ film o ¿yciu Priscilli i Elvisa, zainteresowani? A mo¿e ju¿ ogl±daliscie? Polecam kochani
Elvis Presley — nazywany „królem rocka and rolla”, ikona amerykañskiej popkultury, piosenkarz i aktor. Blisko pó³ wieku po jego ¶mierci, wielu ludzi na ¶wiecie wci±¿ nuci jego przeboje. Jak± osob± by³ Elvis, gdy gas³y ¶wiat³a reflektorów, gdy schodzi³ ze sceny i zaszywa³ siê w swojej posiad³o¶ci w Graceland? Jaka osobowo¶æ kry³a siê pod cekinowymi strojami?
Choæ nie siêgam czêsto po biografie, to od czasu do czasu lubiê zatraciæ siê w lekturze opisuj±cej ¿ycie znanych osobisto¶ci. Elvis Presley by³ postaci± znan± na ca³ym ¶wiecie jego piosenki znali niemal wszyscy i choæ nigdy nie zag³êbia³am siê w jego ¿yciorys, to z ogromn± ciekawo¶ci± siêgnê³am po ksi±¿kê „Priscilla. Elvis i ja”. W tej szczerej do bólu i bardzo intymnej opowie¶ci Priscilla opowiada o ¿yciu przy boku Elvisa. Jaki by³ na co dzieñ? Co skrywa³ pod mask± wiecznie u¶miechniêtego przystojnego piosenkarza?
Priscilla swoj± opowie¶æ rozpoczyna od momentu, kiedy jako czternastoletnia dziewczyna wraz z rodzicami wyje¿d¿a do Niemiec. To w³a¶nie tam poznaje m³odego mê¿czyznê, który zwraca na ni± szczególn± uwagê. Elvis czaruje Priscillê s³owem, gestem, urokiem osobistym do tego stopnia, ¿e dziewczyna, ca³kowicie traci dla niego g³owê. M³odzieñcze zauroczenie koñczy siê ¶lubem pary w Las Vegas. Bêd±c dziewczyn±, a pó¼niej ¿on± Presleya, Priscilla wkroczy³a w ¶wiat, który j± zachwyca³ i wrêcz fascynowa³. Jednak bardzo szybko zachwyt zamieni³ siê w przera¿enie. Elvis mia³ ogromn± kontrolê nad m³od± Priscill±, manipulowa³ ni±, a niekiedy dochodzi³o do niekontrolowanych ataków agresji. Presley traktowa³ Cillê, jak lalkê, któr± mo¿na ukszta³towaæ wed³ug w³asnych upodobañ. Mimo wszystko Priscilla wierzy³a, ¿e silne uczucie, które ich ³±czy³o, jest w stanie przezwyciê¿yæ wszystko.
„Priscilla. Elvis i ja” to opowie¶æ o piêknej, ale i bardzo trudnej mi³o¶ci. Priscilla odkrywa przed nami prawdê o ¿yciu, jakie wiod³a przy boku mê¿a. Bez skrêpowania opowiada o pocz±tkach zwi±zku, o swojej têsknocie za Elvisem, gdy jeszcze nie mieszkali razem. Nie szczêdzi szczegó³ów, zdradzaj±c nam, z jakimi problemami na co dzieñ musia³a siê zmagaæ — o na³ogach Elvisa, jego zdradach, skandalach. Ma³¿eñstwo Priscilli i Elvisa tylko z pozoru wygl±da³o szczê¶liwie, tak naprawdê Cilla ¿y³a w samotno¶ci, zamkniêta w z³otej klatce. I choæ darzy³a Elvisa wielk± mi³o¶ci±, w koñcu zdecydowa³a siê na rozwód i wyj¶cie z cienia. Mimo to do koñca jego ¿ycia nie przesta³a go kochaæ.
Historia, któr± ujawnia Priscilla, szokuje i budzi wiele kontrowersji. ¯ycie u boku gwiazdy nie zawsze jest piêkne, ba¶niowe i pe³ne szczê¶cia. Dla mnie to by³a fascynuj±ca lektura, czyta³am j± z zapartym tchem. Podziwiam Priscillê za odwagê i szczero¶æ w tak intymnych wyznaniach.
Je¿eli lubcie biografie, intryguje Was postaæ Elvisa Presleya, to zachêcam mocno do siêgniêcia po tê ksi±¿kê, która oprócz ciekawych informacji z ¿ycia Presleyów zawiera równie¿ piêkne archiwalne ilustracje.
Z pocz±tkiem roku na ekrany brytyjskich kin trafi³ najnowszy film Sofii Coppoli pt. "Priscilla". Jest to adaptacja wspomnieñ Priscilli Beaulieu Presley spisanych razem z Sandr± Harmon.
Obraz ukazuje zawi³± relacjê Priscilli z Elvisem, gwiazd± rock'n rolla, która rozpoczê³a siê, gdy, dziewczyna mia³a zaledwie 14 lat.
Przyznam, ¿e wstrz±sn±³ mn± ten film. Z klimatycznych, lecz mrocznych kadrów wy³ania siê przeszywaj±ca samotno¶æ, zagubienie i izolacja dziewczyny, która jednocze¶nie mia³a wszystko i nic, która pokocha³a bezwarunkow± dziewczêc± mi³o¶ci±.
Chcia³am koniecznie poznaæ wersjê spisan±, która sta³a siê inspiracj± dla filmu. Uda³o mi siê to dziêki wydawnictwu Znak @, które wraz z polsk± premier± filmu wyda³o ksi±¿kê "Elvis i ja".
Cilla, jak nazywa³ j± pieszczotliwie król rock'n rolla, po raz pierwszy spotka³a Elvisa na imprezie w jego domu w pobli¿u bazy armii amerykañskiej w Zachodnich Niemczech.
Tak rozpoczê³a siê specyficzna relacja 14-letniej dziewczyny z 24-letnim wówczas gwiazdorem.
Elvis, intryguj±cy, b³yskotliwy i charyzmatyczny, zwróci³ uwagê na skromn± i urocz± dziewczynê, a ona straci³a dla niego zarówno serce, jak i g³owê.
Wspomnienia Priscilli ukazuj± ¶wiat widziany przez kraty z³oconej klatki, w której Elvis otoczy³ m³od± dziewczynê opiek±, czu³o¶ci± i delikatno¶ci±, kszta³tuj±c j± wed³ug w³asnych upodobañ.
Elvis dorasta³ w ¶wiecie, w którym sztywno okre¶lano role p³ciowe. W jego ¿yciu bardzo wa¿ne miejsce zajmowa³a matka i babcia. Kobieta nie powinna narzekaæ i byæ pob³a¿liw±, opiekuñcz± i wyrozumia³± gospodyni± domow±, a przy tym godnie reprezentowaæ mê¿czyznê.
Elvis zdawa³ sobie sprawê, ¿e tak m³od± dziewczynê mo¿e sobie z ³atwo¶ci± wykreowaæ, wymodelowaæ na w³asnych zasadach, zgodnie z w³asnym wyobra¿eniem. Nauczy³ j± wszystkiego; jak siê ubieraæ, jak nak³adaæ makija¿, jak siê czesaæ, jak chodziæ i jak siê zachowywaæ.
Mia³a tylko go wielbiæ i czekaæ na niego, kiedy on robi³ karierê i romansowa³ z innymi pannami.
Mia³a byæ idealna, bez skazy - piêkna i dziewicza.
Szkoda, ¿e nie wzi±³ pod uwagê, ¿e Priscilla to nie laleczka do ubierania i ustawiania tylko ¿ywa osoba.
Mi³o¶æ, choæby najsilniejsza, nie jest wystarczaj±c± podstaw±, ¿eby stworzyæ zdrowy i stabilny zwi±zek.
Elvis by³ apodyktyczny i kontroluj±cy, a Priscilla nie mia³a prawa do w³asnego ¿ycia. "Albo ja, albo kariera, maleñka. Kiedy dzwoniê, musisz byæ po drugiej stronie"- takie s³owa us³ysza³a pewnie nieraz.
Cokolwiek Priscilla mog³a zrobiæ dla Elvisa, robi³a to od razu.
Dla m³odej Priscilli wa¿ne by³o zadowoliæ swojego mê¿czyznê, utrzymaæ go przy sobie i staæ siê tak±, jak wymaga³ tego ustalony przez Elvisa idea³ kobiety.
Do tego dochodzi³y jeszcze inne specyficzne zwyczaje i zachowania gwiazdora, w dzieñ spa³, w nocy imprezowa³. By³ uzale¿niony od tabletek i faszerowa³ nimi Priscillê.
Elvis mia³ dziwne, specyficzne upodobania, przy czym wolno mu by³o wiêcej, ni¿ przeciêtnemu cz³owiekowi.
¯ycie Priscilli polega³o wy³±cznie na spe³nianiu ¿±dañ dyktatora.
By³ dla niej ojcem, mê¿em i prawie Bogiem.
A¿ dziewczynka w koñcu doros³a i zapragnê³a czego¶ te¿ dla siebie.
To, co mnie uderzy³o w historii Priscilli, to fakt ¿e zawsze mówi³a o Elvisie z szacunkiem i uwielbieniem, nawet po rozstaniu i rozwodzie. Mia³a klasê, czy mo¿e po prostu obawia³a siê sprzeciwu, pos±dzenia o konfabulacjê i nienawistnych g³osów fanów i mi³o¶ników artysty?
Dla mnie w tym zwi±zku by³a przemoc psychiczna, emocjonalna i pe³na kontrola.
Film zdecydowanie robi wiêksze wra¿enie ni¿ ksi±¿kowy pierwowzór, choæ wyznania jedynej ¿ony Presleya czyta siê lekko i z zaanga¿owaniem, niczym powie¶æ obyczajow± pisan± w pierwszej osobie i okraszon± ¿ywymi dialogami.
Dziesi±tki lat po ¶mierci Presleya, miliony fanów nadal oddaj± cze¶æ legendzie Elvisa, ale niewielu zna³o go jako cz³owieka. Priscilla Presley w swojej ksi±¿ce ujawnia szczegó³y ich ¿ycia, mi³o¶ci, ma³¿eñstwa, romansów i nierozerwalnej wiêzi, która przetrwa³a po jego tragicznej ¶mierci.
Polecam zarówno ksi±¿kê, jak i film.
Z ksi±¿ki wy³ania siê bardzo naiwny, g³upiutki obraz Priscilli, której nastoletnia mi³o¶æ do Elvisa zdefiniowa³a ca³e dalsze ¿ycie. Z jednej strony ka¿dy trochê marzy o takim ¿yciu jakie mia³a Cilla - pelne bogactwa, wystawnego ¿ycia, piêknych sukni, koncertów i blichtru, a z drugiej nikomu nie ¿yczy³abym spêdzania niemal ca³ego czasu w zamkniêciu i izolacji, w oczekiwaniu na powrót ukochanego. Krótkie momenty kiedy byli razem przeplataj± siê tu z d³ugimi okresami jego nieobecno¶ci w domu, które odczuwali wszyscy z jego otoczenia. Elvis by³ niesamowitym artyst±, nie da siê temu zaprzeczyæ, ale móg³ byæ zdecydowanie lepszym partnerem, ojcem i mê¿em. Serdecznie polecam tê ksi±¿kê, bo super siê j± czyta. Idealna na relaks
Jest to historia o mi³o¶ci. Trudnej, toksycznej, wielkiej mi³o¶ci dwójki dzieciaków, którzy stworzyli wspólnie najdziwniejsz± relacjê o jakiej przysz³o mi czytaæ.
On robi³ co chcia³ kiedy ona snu³a siê po miêkkich dywanach rezydencji i miesi±cami wyczekiwa³a jego przyjazdu chodz±c od okna do okna. Jedno jest pewne - dzi¶ by to nie przesz³o. Po pierwsze ¿aden rodzic nie zgodzi³by siê na to, na co godzili siê rodzice Priscilli, no a id±c dalej ¿adna kobieta nie zgodzi³aby siê na takie traktowanie. Cilla by³a marionetk± Elvisa, traktowa³ j± przedmiotowo i szkodzi³ jej podaj±c ¶rodki nasenne i narkotyki. Nastolatka na amfie ledwo zdaj±ca egzaminy, ale za to ¶lepo zakochana w wielkiej gwie¼dzie ¶wiatowej klasy. A¿ trudno uwierzyæ w prawdziwo¶æ jej historii choæ nie znaczy to, ¿e mam ku temu powody. Priscilla Presley jest tu do bólu szczera i choæ opisuje swoje ¿ycie takim, jakie by³o to nadal da siê wyczuæ otoczkê idealizacji tak jej po³o¿enia jak i samego Elvisa.
Bardzo polecam zw³aszcza fanom biografii!
Bo mêska rzecz byæ daleko, a kobieca wiernie czekaæ. Bez przerwy czytaj±c tê ksi±¿kê wraca³ do mnie ten fragment piosenki Alicji Majewskiej, któr± kocham.
,,Elvis i ja' to opowie¶æ tyle wstrz±saj±ca co wci±gaj±ca. Ju¿ od samego pocz±tku wiemy, ¿e bêdziemy mieæ do czynienia z mocn± histori±, ale nikt nas nie ostrzega, ¿e bêdzie to istne emocjonalne trzêsienie ziemi.
Priscilla Presley bez ogródek opowiada o przywarach swojego by³ego mê¿a, o tym jak j± traktowa³, poni¿a³ i faszerowa³ ¶rodkami nasennymi. Co ciekawe jednak uda³o jej siê zachowaæ balans w ods³anianiu najbardziej mrocznych szczegó³ów ich wspólnego ¿ycia i naprawdê czuæ w jej narracji mi³o¶æ do tego pogubionego, samotnego i pragn±cego warto¶ciowego ¿ycia cz³owieka.
Fajnie by³o dowiedzieæ siê jak naprawdê wygl±da³o ich ¿ycie roz³o¿one na trasy koncertowe i krótkie pobyty pod wspólnym dachem, zabawy z polaroidem i nieliczne beztroskie chwile za bram± posiad³o¶ci Graceland. Jednak wiêcej by³o dla mnie w tej historii bólu i têsknoty za normalno¶ci±, której Cilla nie zazna³a a¿ do momentu, kiedy od Elvisa odesz³a.
Dawno nie czyta³am tak ciekawej autobiografii.
"Tak ju¿ jest w ¿yciu, ¿e niestety wraz z dobrem przychodzi z³o i cz³owiek nigdy nie wie, jak± niespodziankê szykuje mu wszech¶wiat".
Mi³o¶æ przysz³a nagle... Priscilla by³a oddan± fank± Elvisa, gdy spotkali siê po raz pierwszy. Ona mia³a zaledwie czterna¶cie lat, on by³ dwudziestoczteroletni± gwiazd± rocka. M³odzieñcza fascynacja przerodzi³a siê w prawdziw± mi³o¶æ, niebawem stanêli na ¶lubnym kobiercu, po roku przysz³a na ¶wiat Lisa Marie. Sielanka nie trwa³a jednak d³ugo. Charyzmatyczny, pewny siebie, b³yskotliwy Elvis otoczy³ m³odziutk± dziewczynê swoj± opiek±, delikatnie krok po kroku kszta³tuj±c j± wedle swoich upodobañ. Ze wspomnieñ Priscilli wy³ania siê ¶wiat widziany z zamkniêtej, z³oconej klatki. Pe³en samotno¶ci i smutku...
Ksi±¿kê czyta siê przyjemnie i z zainteresowaniem. Bij± z niej prostota i szczero¶æ. Zwyk³y, prosty, lekki jêzyk, mia³am wra¿enie, ¿e czytam pamiêtnik. Na plus zas³uguj± zamieszczone zdjêcia.
Elvis by³ wychowany w tradycyjnej rodzinie, gdzie kobiety mia³y odgrywaæ przys³uguj±ce im role. Mia³y byæ u¶miechniête, opiekuñcze, wyrozumia³e i godnie reprezentowaæ swojego mê¿czyznê. Priscilla bezgranicznie zakochana, zafascynowana jego ¶wiatem, z ³atwo¶ci± podda³a siê swojemu mê¿czy¼nie. A ten wykreowa³ j± wed³ug swojego uznania. Nauczy³ j± wszystkiego, pocz±wszy od tego, w co ma siê ubieraæ, jak nak³adaæ makija¿, koñcz±c na odpowiednim zachowaniu. Jego ¿ona mia³a go czciæ, ubóstwiaæ, kochaæ i zawsze na niego czekaæ. Podczas gdy on wdawa³ siê w romanse i rozwija³ swoj± karierê. Jego chêæ sprawowania kontroli nad ka¿dym aspektem ¿ycia Priscilli, osaczenie jej nie sprzyja³o dobremu zwi±zkowi. Jej ¿ycie, codzienno¶æ sprowadza³y siê do spe³niania jego zachcianek. Uzale¿niony od tabletek, podawa³ je równie¿ ¿onie, uwa¿a³, ¿e jest uprzywilejowany i mo¿e wiêcej. Sta³ siê dyktatorem i wtedy dziewczynka doros³a, zapragnê³a czego¶ dla siebie.
Dziwny by³ to zwi±zek, nie brakowa³o w nim mi³o¶ci, ale ona sama nie wystarczy³a, z czasem sta³ siê toksyczny. Elvis stosowa³ wobec swojej ¿ony wyrachowan± przemoc psychiczn± i emocjonaln±. Zdradza³ j±, by³ na³ogowcem i mia³ swoje s³abo¶ci. Priscilla pomimo tego, przez co przesz³a, zawsze wyra¿a siê o Elvisie z szacunkiem. Ich wspólne chwile te dobre, spokojne, zabawne i te trudne, z³e, rani±ce. Samotna w¶ród t³umu, s³awy, wielkich pieniêdzy i niekoñcz±cych siê intryg, przez d³ugi czas ¿y³a w cieniu mê¿a, spe³niaj±c wszystkie jego ¿yczenia. Bêd±c po rozwodzie, wci±¿ ³±czy³a ich nierozerwalna wiê¼.
Wspomnienia s± bardzo szczere, przepe³nione mi³o¶ci±, zrozumieniem, ale bez zbêdnego s³odzenia. Ksi±¿ka chwyta za serce, szokuje, wzbudza kontrowersje i jest bajkowym koszmarem. Bardzo polecam!
Przeczytane:2024-03-24,
Gdy zostaniemy poproszeni o wymienienie przynajmniej jednej ikony popkultury, to s±dzê, ¿e mnóstwo osób przytoczy konkretne nazwisko, ja¶niej±ce od wielu, wielu lat — Presley. Charakterystyczne ruchy, wpadaj±ce w ucho piosenki, a do tego bardzo oryginalny sceniczny wizerunek. Elvis nadal wydaje siê kontrowersyjn± postaci±, choæ od jego przedwczesnej ¶mierci minê³o niemal pó³ wieku. Temat wraca niczym bumerang, media rozpisuj± o pikantnych plotkach z przesz³o¶ci, powstaj± kolejne filmy, ksi±¿ki, za ka¿dym razem wzbudzaj±ce takie samo zaciekawienie. Aczkolwiek my¶lê, i¿ warto oddaæ g³os samym zainteresowanym, a w tym przypadku, Priscilli Presley.
Wspomnienia by³ej ma³¿onki naszego bohatera ukaza³y siê w po³owie lat osiemdziesi±tych, teraz mo¿emy siêgn±æ po polskie wznowienie, wydane z okazji premiery filmu zatytu³owanego po prostu „Priscilla”. Kanw± historii jest w³a¶nie ta autobiografia, od bardzo dawna chcia³am j± przeczytaæ. Có¿, w koñcu mi siê uda³o! To niezwykle intymny pamiêtnik, zapewniaj±cy nam, czytelnikom, dostêp do g³êbszego spojrzenia na relacjê burzliw±, opart± na wzajemnej fascynacji, lecz równie¿ na skrywanych problemach, które musia³y znale¼æ niezbyt przyjemne uj¶cie.
Nie ma ¿adnej tajemnicy w fakcie, ¿e Elvis pozna³ Priscillê, kiedy ta mia³a zaledwie czterna¶cie lat. Doros³y mê¿czyzna, wychowywany niegdy¶ w tradycyjnej rodzinie, stwierdzi³, i¿ tak m³odziutka dziewczyna oka¿e siê ¶wietn± glin±, któr± mo¿na ulepiæ. Otoczy³ j± trosk±, kszta³tuj±c jej zachowanie, sposób ubierania, malowania, czesania, stopniowo zamykaj±c w z³otej klatce. Bezgranicznie zakochana Priscilla z rado¶ci± temu uleg³a, ale ka¿de dziecko finalnie dorasta, zauwa¿aj±c, ¿e w jego ¿yciu nie dzieje siê dobrze. Tym bardziej, gdy ma ju¿ pod opiek± w³asne potomstwo, czyli córkê, Lisê Marie.
Ca³o¶æ czyta siê b³yskawicznie, interesuj±ca opowie¶æ, w mrocznym tego s³owa znaczeniu. Mimo up³ywu czasu, Priscilla wci±¿ wypowiada siê o mê¿u z szacunkiem, lecz nie tworz±c laurki, nazywaj±c rzeczy po imieniu. Jednocze¶nie nie chce, aby postrzegano j± jako ofiarê — sporo miejsca po¶wiêca ukazaniu swojej przemiany, w kobietê siln±, choæ nadal pe³n± sentymentów. Nawet dzisiaj kr±¿± o niej ró¿ne opinie, zw³aszcza w¶ród zagorza³ych fanów Elvisa, ale chyba mo¿emy zgodziæ siê, ¿e to w³a¶nie ona odpowiednio zadba³a o pozostawiony przez Presleya dorobek, nie tylko ten muzyczny. Teraz, po ¶mierci Lisy Marie, dalej musi walczyæ, dla swoich wnuczek.