Prawda jest spotkaniem

Kaplica Domu Świętej Marty, godzina 6.30. Przed drzwiami gromadzi się grupka osób oczekujących na wejście. Mszę świętą odprawi papież. Nie będzie to jednak uroczysta celebracja jak w bazylice Świętego Piotra, ale liturgia „domowa” w małej kaplicy watykańskiego domu, który Franciszek nazywa czasem swoim „klasztorem”.

Przed papieżem leży lekcjonarz otwarty na słowie Bożym. Żadnych kartek, żadnych notatek. Franciszek dobrze pamięta biblijne zalecenie: „Mów zwięźle, w niewielu słowach – wiele treści”. Homilia, którą za chwilę wygłosi, zrodzi się w bezpośrednim spotkaniu ze słuchaczami. Będzie zawierać „jedną myśl, jedno uczucie i jeden obraz”.

Papież nie powie, czego nie należy robić, jak nie należy postępować, ale zaproponuje, co możemy zrobić, zmienić w życiu na lepsze. Wskaże drogę i kierunek na przyszłość.

Tom Prawda jest spotkaniem obejmuje homilie z pierwszego roku pontyfikatu Franciszka.

„Jeśli mamy serce zamknięte, serce z kamienia, kiedyś chwycimy ten kamień w dłonie i będziemy gotowi nim rzucić”.

Informacje dodatkowe o Prawda jest spotkaniem:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2019-01-30
Kategoria: Duchowość, religia
ISBN: 978-83-240-5555-5

Kup książkę Prawda jest spotkaniem

Prawda jest spotkaniem - opinie o książce

Dzieci piszą listy, Papież Franciszek odpowiada
Papież Franciszek0
Okładka ksiązki - Dzieci piszą listy, Papież Franciszek odpowiada

Co Bóg robił przed stworzeniem świata? Czy źli ludzie też mają swojego Anioła Stróża? Dlaczego nie ma teraz tak wielu cudów jak dawniej? Dzieci, tak...

Modlitwa pięciu palców. Perełka papieska 20
Papież Franciszek0
Okładka ksiązki - Modlitwa pięciu palców. Perełka papieska 20

Papież Franciszek zachęca nas do modlitwy. Powinna być ona zanoszona z wiarą, płynąć z głębi duszy i obejmować wszystkich, którzy żyją obok nas...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska