Poranni kochankowie

Celem dziennikarstwa nie jest niepodobanie się ani podobanie. Jest nim wiercenie piórem w ranie. Piórem, a w dzisiejszych czasach, mikrofonem i kamerą.

Informacje dodatkowe o Poranni kochankowie:

Wydawnictwo: Philip Wilson
Data wydania: b.d
ISBN: 83-7236-191-6

Kup książkę Poranni kochankowie

Niełatwo napinać mięśnie na starcie i myśleć tylko o mecie znajdującej się o sto metrów dalej, kiedy wiesz, że wszyscy na ciebie patrzą a w dodatku ty sam siebie obserwujesz.

Więcej cytatów z tej książki

Poranni kochankowie - opinie o książce

Czy na niewiele ponad dwustu stronach można zawrzeć piękną historię miłosną?
Owszem można...
Czy tak krótka historia, która zdarzyła się w zwykłym sanatorium może obfitować w największe namiętności i uczucia jakich człowiek może doświadczyć?
Owszem może...
I wreszcie największe zaskoczenie: czy opowieść o miłosnych namiętnościach, pełną niebanalnych metafor, pięknych określeń i odzwierciedleń najskrytszych uczuć może napisać nastolatek?
Owszem może...

W tej niewielkich rozmiarów książce poznajemy interesującą historię Tristana, człowieka, który będąc w sanatorium zakochał się bez pamięci w jednej z pensjonariuszek. Patrick d'Arvor serwuje czytelnikowi opowieść o młodzieńczej fascynacji i namiętności piętnastolatków, dziejącej się w mało romantycznych warunkach, z chorobą w tle. Na kartach tej opowieści czytelnik spotka się z siłą choroby, walką z nieśmiałością, olbrzymią zazdrością, strachem o bliską osobę, a także z nienawiścią do dziecka.
Tristan opisuje swoje losy w grubym zeszycie. Ten zeszyt staje się zapisem największej jego miłości i trafia w ręce jego syna Alexisa.

Historia Tristana jest podzielona na 4 pory roku. W części zatytułowanej "Jesień" poznajemy dorosłego Tristana i Alexisa. W części drugiej zatytułowanej "Lato" poznajemy losy Tristana i Camille. Ta część zajmuje najwięcej miejsca. Następnie mamy część o tytule "Zima" i ostatnią, najkrótszą - "Wiosnę". Te dwie części wieńczą całość, a chronologiczność (na początku retrospekcja, opowieść o przeszłości Tristana i powrót do czasów współczesnych) bardzo pomaga zagłębić się w stany uczuciowe i emocjonalne trójki bohaterów.

Jedynym minusem tej pozycji jest sporo literówek, ale to już wina wydawnictwa i korektora. Trochę to przeszkadza w czytaniu, mimo to książkę polecam :-)