Dowcipna książka obrazkowa o potędze wyobraźni, dzięki której nawet w najzwyklejszej rzeczy można dostrzec magię.
Dwaj przyjaciele, Żużel i Pyrek, przechadzają się po pustyni. A na pustyni, jak to na pustyni - nie ma zupełnie nic. Ale zaraz, chwileczkę! Tam w oddali widać jakąś niebieską kropkę. Czyżby to było... krzesło? Tak! Niebieskie krzesło. Co za szczęście! Dlaczego? Jak to, nie wiecie? Chyba nie jesteście jednymi z tych nudziarzy, którzy myślą, że krzesło służy do siedzenia?
Przeczytajcie tę książkę, by przekonać się, że wyobraźnia to siła, dzięki której nawet na pustyni nie ma miejsca na nudę.
W serii Polecone z Zagranicy wydajemy przekłady ilustrowanych książek dla dzieci, którymi wybitni twórcy podbili serca najmłodszych czytelników na całym świecie.
Wydawnictwo: Dwie siostry
Data wydania: 2023-02-22
Kategoria wiekowa: 3-5 lat
Przeczytane:2023-06-28, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Książka pokazująca siłę wyobraźni.
Żużel i Pyrek wędrują po pustyni. Ich wzrok przykuwa przedmiot w oddali. Okazuje się, że to krzesło, niebieskie krzesło. Rzecz nie byle jaka. Dwójka przyjaciół od razu znajduje dla niego masę zastosowań. Kryjówka, sanie, wszystko co jeździ i lata a także pływa, lada do zabawy w sklep... To jedne z nielicznych zabaw, do których można je wykorzystać. Przyjaciele świetnie się bawią do momentu przyjścia wielbłąda, totalnie pozbawionego wyobraźni, który twierdzi, że na krześle się siada. I tyle.
Historyjka krótka, z małą ilością tekstu i prostymi, czytelnymi ilustracjami, ale pokazująca czytelnikom, że w każdym przedmiocie można odkryć magię. Można wspaniale się bawić przy użyciu zwykłych, codziennych przedmiotów, dzięki potędze naszej wyobraźni.
Myślę, że dzieci wiedzą o tym najlepiej!