Poławiacze pereł. Historia Jurka Koniecznego i

Doktor Janosikowa i Jurek Konieczny. Historia miłości, która nie dała wpuścić się w kanał

Życie Jurka miało być zwyczajne - rodzina, pieniądze i piękny dom. Wkrótce pojawiło się jednak coś jeszcze: 9-miesięczny ciąg alkoholowy. Świat Jurka utonął w kolejnych kieliszkach wódki.

Ilona - lekarka okrzyknięta kilka lat temu ,,Doktor Janosikową" -  mimo wspaniałych marzeń, miała poczucie dotkliwej klęski w roli samotnej matki i opiekunki alkoholików.

Połączyła ich miłość ,,od pierwszego wejrzenia", która dała im nie tylko nadzieję na wielką zmianę, ale też gotowość, by tą miłością dzielić się z innymi. Boża Opatrzność zaprowadziła ich na krakowski Dworzec Główny, do kanałów i na klatki schodowe, gdzie żyli ci, którym świat nie dał drugiej szansy. Zaczęli od podawania bezdomnym kanapek i herbaty. Wiedzieli, że to niewiele. Wkrótce powstał specjalny dom, gdzie wzgardzeni otrzymali szansę, by na nowo się odnaleźć. To tam trafiały perły, które oczyszczone modlitwą i uczynkiem miłosierdzia nabierały nowego blasku. Wkrótce łowili je nie tylko Ilona i Jurek. Poławiaczami stali się także sami bezdomni.

Poławiacze pereł to przejmujące świadectwa ludzi, którzy rzucili odważne wyzwanie rozpaczy i bezdomności. To opowieść o życiu na ulicy, walce z nędzą i o absolutnym zaufaniu Bogu. Ta książka to dowód na to, że miłość pokona największą biedę i niesprawiedliwość.

Informacje dodatkowe o Poławiacze pereł. Historia Jurka Koniecznego i :

Wydawnictwo: Esprit