Pokrzywa zwyczajna rośnie praktycznie wszędzie i znana jest wszystkim jako roślina, która parzy. Tymczasem najnowsze badania naukowe potwierdzają, że to zioło ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Stanowi bogate źródło witamin, szczególnie C, K i E, silnych przeciwutleniaczy, składników mineralnych i wielu innych prozdrowotnych związków. Udowodniono, że roślina ta może działać przeciwzapalnie i antynowotworowo. Wspiera leczenie cukrzycy, otyłości, zaburzeń neurologicznych, chorób wątroby, trzustki i żołądka. Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i wspomaga terapię schorzeń sercowo-naczyniowych. Herbatki i napary z pokrzywy łagodzą stany zapalne stawów i działają przeciwbólowo. I – co chyba wie każdy – poprawiają kondycję włosów i skóry. Dowiedz się, jak wykorzystać potencjał leczniczy i kulinarny tej przyprawy.
Autorka, opisując korzyści ze stosowania pokrzywy, wszystkie informacje czerpała z badań naukowych. W książce znajdują się również przepisy na proste i smaczne dania z dodatkiem tego zioła, dzięki którym na stałe włączysz je do swojego menu.
Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2024-03-12
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 128
Czarny bez rośnie niemalże na wyciągnięcie ręki – w twoim ogrodzie, w parku, w lesie. Nasze babcie robiły z niego soki i podawały go głównie na przeziębienie...
Sproszkowane kłącze kurkumy powszechnie stosuje się jako przyprawę. Ale jest ona ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, zawarta w niej kurkumina...
Przeczytane:2024-07-19, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2024,
Rośnie praktycznie wszędzie i znana jest przede wszystkim, jako roślina, przez którą można się poparzyć. Dla tego przez wielu jest nielubiana. A szkoda, bo jak się okazuje ma dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Stanowi bogate źródło witamin, składników mineralnych a także wspiera leczenie wielu chorób. Może działać przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Autorka opisując dobroczynny wpływ pokrzywy na ludzi czerpała z badań naukowych.
Nie raz byłam poparzona przez pokrzywę. Nie raz w moich oczach zakręciły się przez to łzy. A jednak przez wiele lat lubiłam pić herbatkę z pokrzywy zebranej w mojej okolicy. Z początku nie za bardzo smakowała mi, ale kiedy się już do niej przyzwyczaiłam, nie potrafiłam się bez niej obyć. Znałam też trochę właściwości pokrzywy, ale dzięki Pokrzywa. Uzdrawiająca moc mogłam dowiedzieć się o niej jeszcze więcej informacji. Czasami byłam zdziwiona tym, co przeczytałam a jednocześnie byłam zadowolona, bo nauczyłam się czegoś nowego.
Pokrzywa. Uzdrawiająca moc to lektura, dzięki której można sporo się nauczyć. Dodatkowym walorem są przepisy na dania, w którym jednym ze składników jest (nie) zwykła pokrzywa. Myślę, że ta książka jest must have każdej osoby, która pragnie odżywiać się zdrowo.
Dworek to czwarta część cyklu Sekrety Białej autorstwa Agnieszki Panasiuk wydana nakładem szara