Pokolenia

Miles Morales, Ms Marvel, nastoletnia Jean Grey i inni młodzi superbohaterowie długo żyli w cieniu swoich mentorów. Jednak podczas starcia z tajnym imperium Hydry zostali poddani najcięższej próbie - i zwyciężyli! W nagrodę Kosmiczna Kostka przeniosła ich do innych czasów, na spotkanie ze starszymi idolami i przyjaciółmi. Czego dowiedzą się o sobie podczas tej wspólnej przygody? Jak zmieni się ich pojęcie o bohaterstwie po konfrontacji z legendarnymi herosami, takimi jak Steve Rogers, Tony Stark, Peter Parker czy Wolverine?

Oto antologia komiksowych opowieści, w której hołd dwóm pokoleniom superbohaterów składają najpopularniejsi scenarzyści wydawnictwa Marvel: Jason Aaron (,,Potężna Thor", ,,Punisher Max"), Brian Michael Bendis (,,Daredevil: Nieustraszony!", ,,Ultimate Spider-Man"), Cullen Bunn (,,Hrabstwo Harrow", ,,Szósty rewolwer"), Greg Pak (,,Planeta Hulka"), Nick Spencer (,,Tajne imperium") czy Margaret Stohl, autorka znana z bestsellerowej powieści ,,Piękne istoty".

Ich historie zilustrowali m.in. Mahmud Asrar (,,Conan Barbarzyńca"), Ramón Pérez (,,Piaskowa opowieść"), Ramon Rosanas (,,Ant-Man: Druga szansa") oraz polski artysta Szymon Kudrański (,,Avengers: Czas się kończy", ,,Spawn").

Informacje dodatkowe o Pokolenia:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2020-11-23, Ocena: 4, Przeczytałem,

SPOTKANIE Z IDOLAMI

Chociaż wydając „Tajne imperium” Marvel zapowiedział, że to ostatni event na długi czas, nie zrezygnował tak do końca z opowieści tego typu. Po prostu zarzucił publikację wielkich, zmieniających całe uniwersum i wszystkie serie wydarzeń. Te pomniejsze, dziejące się wewnątrz własnych tytułów (spójrzcie tylko na wydany niedawno po polsku album „Amazing Spider-Man: Venom Inc.”) wciąż są i takim pomniejszym, choć obejmującym wiele serii są też „Pokolenia” – bardzo udana, różnorodna opowieść o tym, jak młodzi współcześni bohaterowie spotykają się ze swoimi wielkimi poprzednikami w czasach ich świetności, by przypomnieć sobie czym są prawdziwe bohaterstwo i ideały, w które po ostatnich wojnach domowych i kryzysach tożsamości zdołali zwątpić.

Kiedyś ich uwielbiali, kiedyś się nimi zachwycali i na nich wzorowali. Teraz czują się zawiedzeni. W takiej sytuacji znaleźli się młodzi bohaterowie, jak Spider-Man (Miles Morales), Ms Marvel (Kamala Khan) nastoletnia Jean Grey, przeniesiona do naszych czasów z przeszłości czy All-New Wolverine (Laura Kinney), którzy najpierw zwątpili w swoich mentorów, kiedy wybuchła druga wojna domowa, a ostatnio z trudem zwyciężyli w walce z Tajnym imperium odmienionego Kapitana Ameryki. Teraz, w nagrodę, Kobik wysyła ich w podróż w czasie, gdzie przyjdzie im spotkać swoich idoli u szczytu ich sławy i możliwości w czasach, kiedy osiągnęli pełnię swego bohaterstwa. Jak odmieni to obie strony? Co wyniosą z tej przygody? I jak zmieni się ich pojmowanie tego, co robią, kim są i co reprezentują ich pseudonimy i stroje?

Misja na Marsa
autor zbiorowy 0
Okładka ksiązki - Misja na Marsa

Aby herosi mogli pokonać przestępców, korzystających z coraz nowszego sprzętu, również i oni muszą dbać o nowoczesne wyposażenie. Secret Avengers to drużyna...

Kroki w nieznane: Almanach fantastyki 2008
autor zbiorowy0
Okładka ksiązki - Kroki w nieznane: Almanach fantastyki 2008

Czwarty tom almanachu będącego przeglądem światowej fantastyki, prezentującego to, co w tym gatunku najlepsze. Nowy selekcjoner i redaktor serii - Mirosław...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;