Z ajurwedą w stronę zdrowia
Przystępna książka o ajurwedzie dla kobiet, która sięga do starożytnej mądrości i mocy jedzenia jako lekarstwa.Pomaga zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie.Zawiera przepisy, menu i kulinarne remedia na zaburzenia równowagi dosz (energetycznych sił natury) i powszechne dolegliwości.
Ajurweda jest praktykowana w Indiach od ponad 5 tysięcy lat. Dzięki informacjom zawartym w tym poradniku:
zgłębisz podstawy ajurwedy - pełny przegląd zasad medycyny staroindyjskiej, które pozwolą ci zrozumieć unikalną konstrukcję swojego organizmu; wykonasz prosty test, aby określić swoją dominującą doszę; poznasz moc płynącą z żywności; dowiesz się, jakie typy produktów i potraw są odpowiednie dla twojej dominującej doszy i aktualnej pory roku; skomponujesz specjalne menu dla unikalnej równowagi energetycznej z wykorzystaniem prostych sezonowych przepisów; znajdziesz skuteczne naturalne sposoby na detoks, remedia ajurwedyjskie na różne dolegliwości, takie jak uderzenia gorąca, skurcze menstruacyjne, depresja czy bezsenność.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-03-13
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Ayurveda for Women: The Power of Food as Medicine with Recipes for Health and Wellness
"Podstawy ajurwedy dla kobiet" Emily L. Glaser łączą w sobie książkę kulinarną z poradnikiem. Ajurweda to medycyna staroindyjska, która traktuje człowieka holistycznie i wierzy, że człowiek to mała część wszechświata, z którym jest bezsprzecznie związana. I tak jak człowiek ma wpływ na otoczenie, tak jedzenie ma wpływ na człowieka. Zatem autorka radzi nam jak wynieść z jedzenia korzyść dla siebie, co jeść, by czuć się dobrze, spójnie, spokojnie. Podzielona jest na trzy części, w których znajdziemy krótki wstęp do tematu, podział na tak zwane dosze, czyli coś jakby ludzkie charaktery, do których później autorka dopasowuje przykładowe menu. Przepisy są proste, kilkuskładnikowe, bogate w przyprawy i zioła. W mojej ocenie jednak najciekawsza jest część trzecia, najobszerniejsza, w której faktycznie korzystamy z uzdrawiającej mocy jedzenia - autorka wypisuje różne dolegliwości, popularne, te codzienne i te nieco bardziej skomplikowane i podpowiada co przy nich warto jeść, a czego unikać, jest też przykładowy przepis. I tak dowiemy się co np. warto jeść w czasie przeziębienia, a co może nam pomóc z bezsennością. Oczywiście autorka podkreśla, że jej propozycje to nie leki, ale profilaktyka i wspomaganie w codziennych zmaganiach w tym, by czuć się po prostu dobrze. Fajna, przyjemna pozycja, idealna właśnie dla tych, którzy za wiele o kuchni ajurwedyjskiej nie wiedzieli. Ja na pewno znalazłam w niej kilka fajnych ciekawostek, które będę mogła łatwo w życie wprowadzić. Polecam tym, którzy są zainteresowania dbanie o siebie poprzez codzienną dietę.
Przeczytane:2024-06-24, Ocena: 5, Przeczytałem,
Ta książka to dosłownie "Podstawy Ajurwedy" - mamy tu krótki wstęp i wyjaśnienie podstawowych pojęć, tabelki do rozpoznania swojego prakriti i vikriti. Myślę, że mogą być one cenną wskazówką dla wielu osób.
Dalej znajduje się wiele różnorodnych przepisów, z uwzględnieniem tabelek oraz różnych dolegliwości.
Choć jest to książka kierowana głównie do kobiet to z jej treści oraz przepisów mogą śmiało skorzystać również mężczyźni. Warto zaznaczyć, że nie jest to tytuł, który zapewni szeroką wiedzę na temat ajurwedy, to coś w rodzaju pigułki na start, by sprawdzić czy dany temat jest dla nas interesujący i by zachęcić do poszukiwania kolejnych informacji.
Książka jest naprawdę ładnie wydana i dla wielu może być praktycznym poradnikiem. Jeśli interesuje Was ten temat i nie wiecie od czego zacząć, to myślę, że to może być dobry kierunek ??