Podstawy ajurwedy dla kobiet. Wykorzystaj moc jedzenia, detoksu i codziennych rytuałów dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Ocena: 5 (2 głosów)

Z ajurwedą w stronę zdrowia

Przystępna książka o ajurwedzie dla kobiet, która sięga do starożytnej mądrości i mocy jedzenia jako lekarstwa.Pomaga zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie.Zawiera przepisy, menu i kulinarne remedia na zaburzenia równowagi dosz (energetycznych sił natury) i powszechne dolegliwości.

Ajurweda jest praktykowana w Indiach od ponad 5 tysięcy lat. Dzięki informacjom zawartym w tym poradniku:

zgłębisz podstawy ajurwedy - pełny przegląd zasad medycyny staroindyjskiej, które pozwolą ci zrozumieć unikalną konstrukcję swojego organizmu; wykonasz prosty test, aby określić swoją dominującą doszę; poznasz moc płynącą z żywności; dowiesz się, jakie typy produktów i potraw są odpowiednie dla twojej dominującej doszy i aktualnej pory roku; skomponujesz specjalne menu dla unikalnej równowagi energetycznej z wykorzystaniem prostych sezonowych przepisów; znajdziesz skuteczne naturalne sposoby na detoks, remedia ajurwedyjskie na różne dolegliwości, takie jak uderzenia gorąca, skurcze menstruacyjne, depresja czy bezsenność.

Informacje dodatkowe o Podstawy ajurwedy dla kobiet. Wykorzystaj moc jedzenia, detoksu i codziennych rytuałów dla zdrowia i dobrego samopoczucia:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-03-13
Kategoria: Poradniki
ISBN: 9788383218120
Liczba stron: 208
Tytuł oryginału: Ayurveda for Women: The Power of Food as Medicine with Recipes for Health and Wellness

Tagi: Przeznaczone dla kobiet i/lub dziewcząt

więcej

Kup książkę Podstawy ajurwedy dla kobiet. Wykorzystaj moc jedzenia, detoksu i codziennych rytuałów dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Podstawy ajurwedy dla kobiet. Wykorzystaj moc jedzenia, detoksu i codziennych rytuałów dla zdrowia i dobrego samopoczucia - opinie o książce

Avatar użytkownika - brave_book
brave_book
Przeczytane:2024-06-24, Ocena: 5, Przeczytałem,
Ajurweda powstała w Indiach jako nauka medyczna, by wspierać zdrowie i zapobiega chorobom. Rozróżnia się trzy ekspresje człowieka - umysł, ciało, duch. To, co spożywamy zapewnia nam siłę życiową, zatem powinniśmy dbać o to, co spożywamy, zwracać uwagę na pochodzenie produktów oraz obserwować swój organizm, by móc dobrze dopasować dietę do tego, czego akurat potrzebuje.

Ta książka to dosłownie "Podstawy Ajurwedy" - mamy tu krótki wstęp i wyjaśnienie podstawowych pojęć, tabelki do rozpoznania swojego prakriti i vikriti. Myślę, że mogą być one cenną wskazówką dla wielu osób.
Dalej znajduje się wiele różnorodnych przepisów, z uwzględnieniem tabelek oraz różnych dolegliwości.

Choć jest to książka kierowana głównie do kobiet to z jej treści oraz przepisów mogą śmiało skorzystać również mężczyźni. Warto zaznaczyć, że nie jest to tytuł, który zapewni szeroką wiedzę na temat ajurwedy, to coś w rodzaju pigułki na start, by sprawdzić czy dany temat jest dla nas interesujący i by zachęcić do poszukiwania kolejnych informacji.

Książka jest naprawdę ładnie wydana i dla wielu może być praktycznym poradnikiem. Jeśli interesuje Was ten temat i nie wiecie od czego zacząć, to myślę, że to może być dobry kierunek ??

 

Link do opinii
Avatar użytkownika - kryminalnatalerz
kryminalnatalerz
Przeczytane:2024-03-20, Ocena: 5, Przeczytałam,

"Podstawy ajurwedy dla kobiet" Emily L. Glaser łączą w sobie książkę kulinarną z poradnikiem. Ajurweda to medycyna staroindyjska, która traktuje człowieka holistycznie i wierzy, że człowiek to mała część wszechświata, z którym jest bezsprzecznie związana. I tak jak człowiek ma wpływ na otoczenie, tak jedzenie ma wpływ na człowieka. Zatem autorka radzi nam jak wynieść z jedzenia korzyść dla siebie, co jeść, by czuć się dobrze, spójnie, spokojnie. Podzielona jest na trzy części, w których znajdziemy krótki wstęp do tematu, podział na tak zwane dosze, czyli coś jakby ludzkie charaktery, do których później autorka dopasowuje przykładowe menu. Przepisy są proste, kilkuskładnikowe, bogate w przyprawy i zioła. W mojej ocenie jednak najciekawsza jest część trzecia, najobszerniejsza, w której faktycznie korzystamy z uzdrawiającej mocy jedzenia - autorka wypisuje różne dolegliwości, popularne, te codzienne i te nieco bardziej skomplikowane i podpowiada co przy nich warto jeść, a czego unikać, jest też przykładowy przepis. I tak dowiemy się co np. warto jeść w czasie przeziębienia, a co może nam pomóc z bezsennością. Oczywiście autorka podkreśla, że jej propozycje to nie leki, ale profilaktyka i wspomaganie w codziennych zmaganiach w tym, by czuć się po prostu dobrze. Fajna, przyjemna pozycja, idealna właśnie dla tych, którzy za wiele o kuchni ajurwedyjskiej nie wiedzieli. Ja na pewno znalazłam w niej kilka fajnych ciekawostek, które będę mogła łatwo w życie wprowadzić. Polecam tym, którzy są zainteresowania dbanie o siebie poprzez codzienną dietę.

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy