Podręcznik. Ceramika

Obszerny poradnik pomocny w projektowaniu, formowaniu, wypalaniu i zdobieniu wyrobów ceramicznych. Autor, znany ceramik i wykładowca w szkołach artystycznych, omawia różne rodzaje gliny i typy ceramiki, które można z nich wykonać; sposoby dekorowania; receptury na szkliwa; typy pieców; techniki wypalania.

Książka zawiera 687 ilustracji, w tym przykłady dzieł najlepszych światowych artystów-ceramików.

Informacje dodatkowe o Podręcznik. Ceramika:

Wydawnictwo: Arkady
Data wydania: 2013-03-15
Kategoria: Hobby

Kup książkę Podręcznik. Ceramika

Podręcznik. Ceramika - opinie o książce

Jakiś czas temu zainteresowała nas ceramika, dlatego z zaciekawieniem sięgnęliśmy po tę książkę. Okazała się naprawdę ciekawa, a przy tym pomocna. Jest to poradnik, w którym znajdziemy dość dużo na ten temat. Według wydawnictwa jest „pomocny w projektowaniu, formowaniu, wypalaniu i zdobieniu wyrobów ceramicznych”, a ja się z tym zdecydowanie zgadzam.

Autorem książki jest znany ceramik i wykładowca w szkołach artystycznych. Omawiane są w niej bardzo różne rodzaje gliny i typy ceramiki, są sposoby dekorowania, receptury na szkliwa, typy pieców, techniki wypalania. Wszystko podzielone jest na tematyczne rozdziały, co zdecydowanie ułatwia znalezienie tego, co akurat jest nam potrzebne.

W książce znajdziemy aż 687 ilustracji. Część z nich to krok po kroku pokazane jak coś wykonać, jednak nie wszystkie. Mamy też przykłady dzieł najlepszych światowych artystów-ceramików. To wszystko sprawia, że książka prezentuje się ładnie i sięgamy po nią z przyjemnością.

„Podręcznik ceramika. Obszerne informacje na temat narzędzi, materiałów i technik” to książka, która zdała u nas egzamin. Polecam osobą, które dopiero zaczynają przygodę z ceramiką, czyli takim jak my.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Kyle