Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: b.d
Nowa powieść psychologiczno-obyczajowa autorki „Po prostu razem”. Wielki bestseller we Francji w 2008 roku. Charles, paryski architekt około...
Anna Gavalda w wersji thrash Po 6 latach pisarskiej nieobecności Anna Gavalda, która ma na swoim koncie prawie 8 mln sprzedanych egzemplarzy książek...
Przeczytane:2024-08-10, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2024, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024,
Camille, Philibert, Frank i Paulette - czworo życiowych rozbitków dźwigających na swoich barkach bagaże wypełnione po brzegi różnego rodzaju problemami.
Nieoczekiwanie ich drogi łączą się w jednym z paryskich mieszkań.
Są takie powieści na temat których warto rozmawiać, pisać, a przede wszystkim warto je czytać. Z pewnością na coś takiego zasługuje historia opisana przez Annę Gavaldę.
"Po prostu razem" to tytuł motto. Każdy z nas dobrze o tym wie, jak ważna jest obecność obok nas drugiej osoby. Samotność to nic fajnego. Razem jest po prostu łatwiej pokonywać kłody rzucone przez los. Nasze życie nie zawsze przybiera kolorowe barwy, tak jakbyśmy tego chcieli, i w takiej sytuacji wsparcie, dobre słowo, nawet zwykłe wspólne milczenie mogą zdziałać cuda. Taki ostry opiernicz też jest nieraz wskazany.
Anna Gavalda chce nam to pokazać na przykładzie czterech osób, które zaczynają tworzyć grupę znajomych, potem najlepszych przyjaciół, aż do momentu gdy...Co było dalej doczytacie sobie sami.
Powstrzymam się również od szczegółowej charakterystyki poszczególnych postaci, żeby nie zabierać wam przyjemności z ich poznawanie. Autorka stworzyła intrygujący obraz ludzi po przejściach, ale z ogromną szansą na lepsze jutro. Tylko muszą w to mocno uwierzyć. Pomagając sobie nawzajem przechodzą wewnętrzną metamorfozę i zaczynają inaczej patrzeć na otaczający ich świat.
Całość czyta się bardzo przyjemnie i płynnie. Lekki styl i prosty język sprawia, że lektura staje się jeszcze bardziej przyjemniejsza. Ciekawie poprowadzone dialogi i ciche przemyślenia bohaterów zasługują na szczególną uwagę. Nie brak w niej interesujących, a zarazem bardzo ważnych tematów i wątków takich jak brak wiary w siebie, trudne relacje rodzinne, problemy z odżywianiem.
Ja sięgnęłam po książkę drugi raz i nawet przez chwilę tego nie żałowałam. Jeśli jeszcze nie znacie tej historii to szybko nadrabiajcie swoje czytelnicze braki. Mam stuprocentową pewność, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.