Plan kont z komentarzem według ustawy o rachunkowości i MSSF. RFK901

Wzorcowy plan kont z bardzo szczegółowym komentarzem przygotowany odrębnie dla przedsiębiorstw sporządzających sprawozdania finansowe zgodnie z ustawą o rachunkowości (część I) oraz jednostek sporządzających sprawozdania finansowe zgodnie z MSSF (część II).

Komentarz do każdej grupy kont obejmuje:

informacje dotyczące możliwych zasad wyceny operacji gospodarczych ujmowanych na kontach, sposoby dokumentowania operacji i ewentualne wytyczne co do ksiąg pomocniczych, zasady inwentaryzacji składników aktywów i pasywów (tam, gdzie jest to wskazane), przyporządkowanie salda konta do odpowiedniej pozycji sprawozdania finansowego, wykaz operacji gospodarczych ujmowanych na koncie wraz ze wskazaniem kont przeciwstawnych wytyczne dotyczące rozwiązań podatkowych.

Ponadto w opracowaniu zawarto schematy księgowań, pozwalające zrozumieć przebieg wybranych procesów ustalania danych w ewidencji księgowej. Powiązano także konta z pozycjami bilansu oraz rachunku zysków i strat dla jednostek sporządzających sprawozdanie finansowe zgodnie z ustawą o rachunkowości, a także przyporządkowano konta do przykładowego sprawozdania z sytuacji finansowej oraz sprawozdania z zysków lub strat i innych całkowitych dochodów w przypadku jednostek sporządzających sprawozdanie finansowe zgodnie z MSSF.

Plan kont może być wykorzystany zarówno przez jednostki handlowe, produkcyjne, jak i świadczące usługi.

Informacje dodatkowe o Plan kont z komentarzem według ustawy o rachunkowości i MSSF. RFK901:

Data wydania: 2018-02-26
Kategoria: Ekonomia

Kup książkę Plan kont z komentarzem według ustawy o rachunkowości i MSSF. RFK901