„Pixel” Krisztiny Tóth to jeden z najbardziej oryginalnych przykładów współczesnej prozy
węgierskiej. Książka jest zbiorem krótkich, pozornie odrębnych opowiadań, w których w sposób
ciekawy, miejscami wzruszający, zaskakująco trafnie opisane są perypetie zwykłych ludzi. Składa
się z trzydziestu rozdziałów (pixeli), zatytułowanych różnymi częściami ciała. Głowa, serce, ręka:
z każdym z nich związana jest jakaś historia. Opowiadania w luźny sposób łączą się ze sobą,
krzyżują, przenikają, tworząc powieść. Z bliska widać jedynie pixele, jednak gdy patrzymy z
pewnej odległości, wszystko zlewa się w jedno ciało. „Fragmenty nieraz płowieją, z upływem czasu
zmienia się ich barwa. Należy o tym pamiętać. Czasem ciemnieją i trzeba je poprzekładać. Na
pierwszy rzut oka dzieło wygląda jak bezforemna pryzma, skupisko nieregularnych wypukłości.
Lecz jeśli kilkakrotnie obejdziemy je dookoła, powoli, krok po kroku nabierze ono wyraźnych
kształtów.” To cytat z opowiadania „Historia kolana”, które idealnie zwieńcza cały zbiór.
„Pixel” cechuje oryginalność ujęcia, ironiczny dystans, zaskakujące skojarzenia. Język
opowiadań – często chropowaty, potoczny, pełen przemilczeń, niedopowiedzeń, urwanych zdań,
powtarzanych słów – jest silnie zmetaforyzowany i obfituje w oryginalne środki poetyckie, co nie
powinno dziwić, ponieważ Krisztina Tóth to przede wszystkim znakomita poetka.
Informacje dodatkowe o PIXEL. Tekst ciała:
Wydawnictwo: Studio Emka