Pilecki. Śladami mojego taty

OJCIEC Witold jak nikt rozumiał słowo ojczyzna. Walczył z bolszewikami w 1920 roku. Bronił Polski we wrześniu 1939. Był jednym z pierwszych organizatorów konspiracji. Na ochotnika poszedł do Auschwitz, by zaświadczyć o ludobójstwie. Po ucieczce służył w AK i walczył w Powstaniu Warszawskim. Gdy upadło, trafił do Sił Zbrojnych na Zachodzie. Ale wrócił do kraju. By nie dopuścić do wyniszczenia narodu. Tu dopadli go agenci UB. Polska Ludowa odpłaciła mu hańbiącym procesem, torturami i strzałem w tył głowy. SYN Andrzejowi odebrano tatę. Wzrastał z piętnem syna zdrajcy. Przez 67 lat nie mógł nawet pomodlić się nad grobem ojca. W PRL-u nie było dla niego miejsca. Trudno było o pracę, a o przeszłości nie wolno było mówić. ŚLADEM TATY Syn rotmistrza Pileckiego ma dziś 83 lata. Nie musi już i nie chce milczeć. Rusza śladami ojca. Trafia do miejsc, które pamiętają Witolda. I daje świadectwo o życiu jednego z największych polskich patriotów. Wszyscy powinniśmy towarzyszyć mu w tej podróży.

Informacje dodatkowe o Pilecki. Śladami mojego taty:

Pilecki. Śladami mojego taty - opinie o książce

Avatar użytkownika - BooksMyHarbour
BooksMyHarbour
Przeczytane:2016-11-12, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Opinie,
"Nie chcieliśmy opowiadać o nim jako o bohaterze jednego czynu, w ogóle nie chcieliśmy opowiadać o nim jako o bohaterze. Pragnęliśmy przedstawić człowieka, jego motywacje i system wartości." Cieszy mnie fakt, że powstaje coraz więcej książek i filmów o Żołnierzach Wyklętych. Tę biografię wręczyłabym chętnie każdemu, kto zadaje sobie pytanie o sens życia. Odpowiedź brzmiałaby - wartości. Bo ten człowiek to zbiór wartości, których tak brakuje w dzisiejszych czasach. Polecam tę lekturę. Czytałam jednym tchem. https://www.youtube.com/watch?v=tz_7-BMu7tc
Avatar użytkownika -

Przeczytane:2016-03-23, 52 książki w 2016 roku,
Bardzo ciekawa publikacja, autorzy filmu o Rotmistrzu Pileckim opisują kulisy jego powstawania i rozmawiają z synem swojego bohatera. Możemy się więc dowiedzieć jakim Pilecki był ojcem i mężem, jakie ideały wpajał swoim dzieciom. Przykre, że rodzina nie zna nawet miejsca jego pochówku. Naprawdę warto przeczytać, by poznać historię jednego z polskich bohaterów, człowieka, który zasłynął tym, że dał się aresztować, by dowiedzieć się jak wygląda życie w Auschwitz, a następnie uciekł z obozu i dalej walczył w obronie Ojczyzny. Oddał za nią życie skazany na śmierć w pokazowym procesie przez ówczesną władzę.
Avatar użytkownika - edytka222
edytka222
Przeczytane:2016-01-03, Ocena: 5, Przeczytałam, II wojna światowa, Literatura polska, Mam,
Rok szarańczy
Terry Hayes