Pielęgniarstwo neurologiczne

II wydanie cenionego podręcznika, w którym całościowo omówiono zagadnienia teoretyczne i praktyczne neuropielęgniarstwa. Dzięki doświadczeniu, zarówno klinicznemu, jak i dydaktycznemu, znanych oraz cenionych specjalistów z wiodących ośrodków w Polsce powstała nowoczesna i aktualna publikacja, której treści zgodne są z obowiązującymi standardami kształcenia na studiach pierwszego i drugiego stopnia.

Publikacja składa się z trzech części, w których omówiono następujące zagadnienia:

Część I - podstawowe wiadomości z anatomii i fizjologii układu nerwowego, stanowiące podstawę do zrozumienia zaburzeń czynności układu nerwowego.

Część II - metody i procedury badania układu nerwowego.

Część III - podstawy kliniczne i zakres opieki pielęgniarskiej w chorobach oraz zespołach neurologicznych.

W obecnym wydaniu wszystkie rozdziały zostały uaktualnione zgodnie z postępem wiedzy medycznej i zmianami w praktyce klinicznej. Wprowadzono również nowe rozdziały poświęcone nerwom czaszkowym, zawrotom głowy oraz diagnozie i opiece nad chorym leczonym na oddziale intensywnej opieki medycznej.

Podręcznik jest przeznaczony głównie dla studentów pielęgniarstwa, uczestników kursów podyplomowych i szkoleń specjalizacyjnych w tym zakresie, a także pielęgniarek pracujących na oddziałach neurologicznych i neurochirurgicznych. Mogą z niego korzystać również studenci innych kierunków medycznych.

Informacje dodatkowe o Pielęgniarstwo neurologiczne:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: 2019-10-15
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN: 9788320058284

Tagi: Pielęgniarstwo i usługi pomocnicze medycyny

Kup książkę Pielęgniarstwo neurologiczne

Pielęgniarstwo neurologiczne - opinie o książce

Poznajemy nasze ciało. Dlaczego? Kiedy? Jak?
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Poznajemy nasze ciało. Dlaczego? Kiedy? Jak?

Dlaczego bolą mnie zęby? Co to jest czkawka? Do czego służą nam mięśnie? Jak wygladają moje kości? "Dlaczego? Kiedy? Jak?" jasno i obrazowo odpowiada...

Rusz głową
Praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Rusz głową

Ćwiczenia i porady, jak rozwinąć swe zdolności umysłowe. Czym jest inteligencja? W jaki sposób myślimy? Czynniki wpływające na uczenie się i metody zapamiętywania...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;