Perfumy wierszem

„Perfumy wierszem” – to dziewiąta autorska książka Aleksandry Baltissen – Polki mieszkającej w Heerlen w Holandii. Na stronach książki obok ulotnych i wzniosłych poetyckich strof znajduje się 60 kolorowych zdjęć obrazów Aleksandry Łozowskiej tematyką nawiązujących do treści poszczególnych wierszy. A takie słowa autorka kieruje do każdego kto sięgnie po lekturę: Dla Państwa i dla Czytelników książka, która jest dla mnie ważna „Perfumy wierszem”. Chciałabym, żeby stała się godna pamięci innych, by rozścieliły się w niej wonnymi historiami, uczuciem oraz kolorem w strofach z dojrzewającym czasem, melodią nut w szkatułce wiersza, czy zapachem domowego ciasta równie cennym, jak aromat wanilii, lub woń piżma. Kilka zdań do czytelników kieruje także Aleksandra Łozowska:

Perfumy są jak myśl ulotna i niedościgniona. Wypełniają aurę, która – jak tajemnica – podąża zawsze dwa kroki za kobietą. Są lekkim atłasowym szalem na szyi, co czeka na silniejszy podmuch wiatru, aby w końcu się zsunąć i wpaść w ręce tego, który idzie za nią. Perfumy to wiatrem pisana wiadomość o nastroju, pewności i braku kompromisów, kiedy chodzi o kobiecość. Świat perfum pozwala zatopić się w mistycznej iluzji regulowanej temperaturą ciała i zmysłów, czerpać radość z doznań i pisać własne scenariusze. Przyjemnej wędrówki Aleksandra Łozowska

Wprowadzeniem do poezji jest dość obszerne słowo wstępne napisane przez autorkę. A poniżej jeden z wierszy:

Perfumy otwierają nieskończone horyzonty. Przemawiają i do zmysłów, i do wyobraźni. Niczym czar, działają na poziomie instynktów, a równocześnie są niezwykle subtelne. – Nino Cerruti

Być może

spotyka siebie:

mimozą, hiacyntem,

by różą dotykać życie.

Informacje dodatkowe o Perfumy wierszem:

Data wydania: 2022 (data przybliżona)
Kategoria: Poezja

Kup książkę Perfumy wierszem