Paryż wyzwolony

Kiedy latem 1944 roku na ulicach Paryża pojawili się Amerykanie, tłumy wiwatowały, a młode dziewczęta wskakiwały na samochody i całowały żołnierzy. Świętowanie nie trwało długo. Miasto musiało zmierzyć się z dziedzictwem kolaboracji, oskarżeniami o tchórzostwo, czarnym rynkiem, głodem oraz strachem przed niepewną przyszłością. Amerykanie brali to, czego chcieli i ku zgubie francuskich mężczyzn mieli pończochy i papierosy, którymi obdarowywali kobiety. Wrzący od wewnątrz Paryż stał się ponownie mekką pisarzy i artystów. Natchnieniem dla Hemingwaya, Camusa, Sartre’a czy Picassa.

Antony Beevor i Artemis Cooper, mistrzowski duet pisarzy, przedstawia nieznane oblicze wyzwolonego Miasta Świateł – od wystawnych sal bankietowych po zatęchłe bistra i wypełnione jazzem piwnice kamienic. "Wyzwolony Paryż" to pasjonująca opowieść, wypełniona niepublikowanymi wcześniej dokumentami i wspomnieniami jego mieszkańców. To obowiązkowa lektura dla wszystkich, którzy chcą zrozumieć dzisiejszą Francję.

Informacje dodatkowe o Paryż wyzwolony:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2015-04-23
Kategoria: Historyczne
ISBN: 978-83-240-3054-5

Kup książkę Paryż wyzwolony

Paryż wyzwolony - opinie o książce

Avatar użytkownika - Olena
Olena
Przeczytane:2015-05-08, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki - 2015,
Z racji zainteresowania paryskim światkiem intelektualnym doby Sartre'a i de Beauvoir systematycznie pogłębiam swą wiedzę na temat wojennej i tużpowojennej Francji, by za znajomością nazwisk i poglądów szła także znajomość epoki. Ta publikacja mnie nie rozczarowała, rzucając dużo światła na polityczne rozgrywki i układ sił we Francji, nastroje społeczne panujące w kraju w przeddzień wyzwolenia, braki w zaopatrzeniu i inne bolączki, a także postrzeganie Francji na arenie międzynarodowej oraz opinię Francuzów o sobie samych i tym, jak traktuje ich świat. Dobrze uwypuklono także źródła animozji między Francją a Wielką Brytanią, a postać de Gaulle'a odmalowana została barwnie i drobiazgowo. Książka warta polecenia.