Ostateczna przygoda Czopka Piotrka. Jedynka

Czopek Piotrek wskutek wstrząsającej gastrycznej katastrofy niespodziewanie traci kontrolę nad swoim poukładanym życiem celebryty. Jego los byłby przesądzony, gdyby nie Globulka Anulka, która ratuje go ze ścieku i doprowadza do stanu powtórnej używalności. Czy uda im się wyrwać z mroków kanalizacji i dotrzeć do Farmaceraju, legendarnego miejsca dla przeterminowanych leków?

Marek Lachowicz, autor kultowego „Człowieka Paroovki”, powraca po latach do swoich bohaterów, a że Człowiek Parówka przeżywa kryzys, a Gang Wąsaczy ma pewien wstydliwy problem, autor daje tym razem wykazać się Czopkowi. Jego losy układają się w szaloną opowieść, po której już nigdy nie spojrzycie tak samo na swoje tabletki.

Informacje dodatkowe o Ostateczna przygoda Czopka Piotrka. Jedynka:

Ostateczna przygoda Czopka Piotrka. Jedynka - opinie o książce

Avatar użytkownika - Uleczkaa38
Uleczkaa38
Przeczytane:2023-10-29,

Zatem tak... komiksowa opowieść o życiu czopka i innych leków, która jest świetną, zabawną, porywającą... - pomyślicie, że nie możliwe..., ale tak właśnie jest! Oto nakładem Wydawnictwa Kultura Gniewu ukazał się właśnie komiksowy album „Ostateczna przygoda Czopka Piotrka. Jedynka”, którego to autorem jest Marek Lachowicz i który to zaskoczył mnie niezwykle pozytywnie. Zapraszam was do poznania recenzji tej pozycji.

Czopek Piotrek jest celebrytą i muzyczną gwiazdą wśród leków. Jednakże oto pewien nieodpowiedzialny krok z używkami sprawia..., że po wielu mocnych perypetiach trafia on do kanału ściekowego. Od niechybnej śmierci ratuje go mieszkająca ta z gromadką dzieci Anulka Ampułka. Jednakże i tam dosięga Piotrka pech, wobec czego wszyscy muszą uciekać z tego miejsca, kierując się ku mitycznej krainie Farmacraju, gdzie stare leki zyskują nowe życie...

Po „Człowieku Parówce” i „Gangu Wąsaczy” (tak, pojawiają się ci bohaterowie również i tutaj) przychodzi czas na kolejną zwariowaną opowieść od Marka Lechowicza, która zachwyca pomysłem, odwagą sięgnięcia po niego oraz wykonaniem - tak na polu scenariusza, jak i ilustracji. To bajka - raczej dla dorosłych, która ciekawi, rozbawia do łez, czasami być może nieco zawstydza, ale w ogólnym spojrzeniu zachwyca i sprawia, że mamy ochotę na więcej. I to nastanie, gdyż komiks ten jest dopiero pierwszą odsłoną relacji o Czopku Piotrku.

Scenariusz przedstawi się naprawdę dobrze, intrygująco i inteligentnie. Oto najpierw mamy wprowadzenie w życie i w świat głównego bohatera, następnie stajemy się świadkami jego traumatycznej wyprawy do... ciemności, a potem nastaje czas przygód, spotkań z innymi bohaterami, walki o przetrwanie i konieczność odnalezienia się w życiu zwykłego, zużytego leku, do czego Piotrek Czopek nie jest przyzwyczajony. I mówiąc kolokwialnie, opowieść ta ma "ręce i nogi", dzięki czemu odkrywa się ją z wielką ciekawością i zaangażowaniem.

Naturalnie przewodnim motywem jest tu humor i żart - związany tyleż z postacią tytułowego oraz pozostałych bohaterów, z ciekawym zabiegiem ukazania życie leków w jak najbardziej ludzkiej postaci, czy też chociażby z klasycznymi perypetiami natury obyczajowej, gdy to dany lek okazuje niewłaściwym partnerem życiowym dla innego leku. I to działa, gdyż jest śmiesznie, zaskakująco i zarazem te komediowe akcenty nie przekraczają granicy dobrego smaku.

Co do ilustracji, to te są całkiem urokliwe, malownicze i zarazem bardzo proste w swej rysunkowej postaci, co dla tej konkretnej opowieści wydaje się być idealnym wyborem. I również tu przemawia do nas przede wszystkim konwencja komedii, która ujawnia się chociażby poprzez zastosowanie bardzo mocno zaakcentowanej tu karykatury. Do tego dochodzą ładnie i dobrze dobrane kolory, które dopełniają sobą pozytywnej całości tego dzieła.

Komiks ten czyni sobą jeszcze jedną ważną rzecz - potwierdza tę piękną magię, że tak naprawdę można uczynić barwną i intrygującą opowieść o naprawdę każdym, choćby i najbardziej abstrakcyjnym temacie - pomyśle sami: życie i przygody czopka na biegunkę. I to jest świetne, gdyż właśnie takie komiksy poszerzają nasze horyzonty myślenia o tej postaci literatury, fundując sobą przy tym znakomita zabawę i ze wszech miar udaną rozrywkę.

Rzecz całą reasumując – komiksowa opowieść „Ostateczna przygoda Czopka Piotrka. Jedynka”, to ciekawa, zaskakująca, znakomicie wykonana i przede wszystkim niezwykle zabawna propozycja dla dorosłego odbiorcy. I wiem, że zapewne wielu z was ma pewne obiekcje przed sięgnięciem po ten komiks – z uwagi na tytuł, opis fabuły i wynikające z niej przypuszczenia co do treści…, ale uwierzcie mi na słowo, że jest dobrze, przyjemnie i na poziomie. Dlatego też z jak największym przekonaniem polecam i zachęcam was do sięgnięcia po ten tytuł.

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2023-10-07, Ocena: 4, Przeczytałem,

KOMIKS DO D...?

Nigdy nie przepadałem za komiksami Lachowicza. W sumie niewiele ich czytałem, głównie w ,,Produkcie", ale nawet to niewiele wystarczyło, bym pewnie je omijał, gdyby w sumie nie było ich tak niewiele, a na dodatek w większości niemal pozbawione były tekstów. Więc czyjego, jak czyjego powrotu polskich komiksiarzy z tamtych lata, ale Lachowicza nie oczekiwałem. I na pewno też się nie spodziewałem, bo jakoś tak cicho bardzo o nim było, a tu nagle wyskoczył. I to z czopkiem, który na dodatek łączy w sobie wszystkie najważniejsze jego dotychczasowe serie i... Nieźle jest, absurdalnie, ale nadal to nie do końca moja bajka, choć od czasów, kiedy rysował ,,Człowieka-Parówkę" czy ,,Grand bandę" nieco się poprawił, a kolor mu służy.

Taki bohater to tylko do d... No sami wiecie. I to dosłownie do d... Czopek Piotrek to czopek, gadający, żyjący w swoim czopkowym świecie. Kiedyś był w zespole ,,Bąk", ale odkąd Czopka Lutka zabrało... przeznaczenie, nie ma do tego serca. Teraz robi sobie tygodniowe wakacje, wpada do najspokojniejszej apteczki w okolicy, nawiązuje znajomości, odlatuje na przeterminowanych antydepresantach i...

I jego też w końcu dopada przeznaczenie, bo oto członek gangu wąsaczy ma biegunkę. Nic nie pomaga, oczekuje więc, że czopek zadziała, ale nic z tego i tak Piotrek ląduje ostatecznie w ściekach (niestety, Człowiek-Parówka mu nie pomógł, zajęty własnymi rozkminami na temat filozoficznej natury relacji autor-jego-twór), gdzie na wpół rozpuszczony, ocalony przez Globulkę Anulkę, zostanie wrzucony w wir przygód, które mają doprowadzić ich do wymarzonego raju i...