Aleksander Puszkin (1799-1837), genialny poeta rosyjski, autor wielu wierszy lirycznych, politycznych, satyrycznych, poematów (m.in. "Eugeniusza Oniegina"), utworów epickich, dramatu "Borys Godunow", był również wybitnym prozaikiem – prozie poświęcił ostatnie lata swej wszechstronnej twórczości.
W prezentowanym zbiorze znajdzie czytelnik "Opowieści ś.p. Iwana Pietrowicza Biełkina", nowelistyczny cykl , składający się z pięciu samodzielnych utworów, które powstały podczas tzw. jesieni bołdinowskiej 1830 roku (Bołdino był majątkiem należącym do pisarza), okresu niezwykle płodnego twórczo w biografii Puszkina. Ramę kompozycyjną dla tych „historii z życia” o współczesnej tematyce obyczajowej stanowi postać narratora-dyletanta, Biełkina, który w sposób niby to pozbawiony pretensji literackich przekazuje zasłyszane i zanotowane przez siebie opowieści. Puszkin wydał dzieło anonimowo, a owa mistyfikacja literacka miała zapewnić obiektywną percepcję utworu przez czytelników i krytykę, nie kojarzących jej i nie porównujących z twórczością poetycką autora. Nowele cyklu stanowią jakby parafrazę czy pastisz kilku rodzajów ówczesnej prozy: jej odmiany romantycznej ("Wystrzał", "Zamieć"), sentymentalnej ("Panna-włościanka"), powieści grozy ("Trumniarz"). Najbardziej nowatorska i prawdziwa psychologicznie jest nowela "Poczmistrz", której bohaterem jest prosty człowiek, przeżywający wielką tragedię osobistą.
Drugi publikowany utwór to "Dama pikowa" (1834), dzieło z gatunku romantycznej fantastyki, opowieść o człowieku nieprzeciętnym, lecz ogarniętym chorobliwą pasją, której podporządkowuje wszystko. Rozwój owej namiętności, wciągającej go w wir spraw niezwykłych i tajemniczych, kończy się dlań całkowitą klęską.
Informacje dodatkowe o Opowieści:
Wydawnictwo: PIW
Data wydania: 1985 (data przybliżona)
83-06-01276-3
Przeczytane:2013-01-26, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2013, Mam,