Oparzenia. Podstawy tom 1

Oddajemy do rąk czytelników pierwszą część trylogii poświęconej kombustiologii. Na polskim rynku wydawniczym brakowało współczesnego opracowania dla szerokiej grupy specjalistów włączonych w proces leczenia oparzeń. Pomysłodawcy książki, wybitni lekarze chirurgii plastycznej, zaprosili do współtworzenia rozdziałów specjalistów, z którymi współpracują na co dzień: anestezjologów, lekarzy medycyny ratunkowej, ratowników medycznych, mikrobiologów i psychologów. Dzięki temu powstała interdyscyplinarna publikacja omawiająca kluczowe zagadnienia dotyczące trudnej tematyki oparzeń.

W książce omówiono takie zagadnienia jak: historia leczenia oparzeń, skóra jako bariera ochronna, podstawowe pojęcia, zmiany narządowe i zaburzenia krzepnięcia krwi w chorobie oparzeniowej, zakażenia u pacjentów z ranami oparzeniowymi, oparzenia u dzieci, oparzenia elektryczne, zasady przyjęcia do ośrodka oparzeniowego, rola LPR-u, masowe zdarzenia i katastrofy oparzeniowe, rodzaje opatrunków, bank tkanek, alkohol a ciężkie oparzeni, aspekty psychologiczne.

Informacje dodatkowe o Oparzenia. Podstawy tom 1:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL