Przyjaźń i śmierć na tle współczesnych realiów Nowego Jorku.
Grudzień 2008. Nad Manhattanem szaleje burza śnieżna, a gospodarka znajduje się na krawędzi
załamania. To jednak nie przeszkadza grupie przyjaciół bawiących się na przyjęciu z okazji świąt
Bożego Narodzenia. Sara, Irene, Jacob , George i William pięć la po zakończeniu studiów są wciąż
silnie zgraną paczką i wkraczają w dorosłe życie pełni marzeń i wielkich ambicji.
W atmosferze zabawy, pośród lejącego się strumieniami szampana przyjaciele wznoszą toast za
nadchodzący nowy rok —rok, który przyniesie im wiele niespodziewanych wydarzeń.
Rzeczywistość Nowego Jorku stawia ich przed prawdziwą próbą dojrzałości, a choroba jednej z
przyjaciółek zmienia całkowicie plany na przyszłość reszty z nich. Ambicja, pasja, nadzieja i miłość
zostają skonfrontowane z siłą przeznaczenia i śmierci, kształtując na nowo losy przyjaciół.
Najnowsza powieść Kristophera Jansmy Odyseja nowojorska to historia o życiu, śmierci i przyjaźni
nieustannie poddawanej próbom. Autor przedstawia wnikliwe studium wkraczania w dorosłość,
konfrontowania marzeń i aspiracji z brutalną rzeczywistością wielkiego miasta. Przedstawia
analizę szukania drogi życiowej , w której to nie cel, a samo poszukiwanie wysuwa się na pierwszy
plan.
Powieść Kristophera Jansmy nasuwa skojarzenia z powieścią Małe życie Hanya Yanagihary, jedną z
najgłośniejszych amerykańskich powieści 2015 roku, która wzbudziła falę zachwytu, a zarazem
gorącą dyskusję wśród krytyków i czytelników. Mimo podobnego kontekstu skupiającego się wokół
tragicznych przeżyć bohaterów, nie brak w niej humoru, żartobliwych dialogów, czy zaskakujących
zwrotów akcji.
Informacje dodatkowe o Odyseja nowojorska: