Od huzarów do czołgów. historia bydgoskich obiektów wojskowych

Po okresie upadku Bydgoszczy i całkowitej degradacji militarnej miasta na skutek potopu szwedzkiego (1655-1656) ponowny jego rozkwit rozpoczął się w 1772 r. po przyłączeniu do królestwa Prus. W celu ujarzmienia nowych terenów wschodnich władca Prus ustanowił w Bydgoszczy stały garnizon wojskowy. Początkowo nie był on zbyt liczny, lecz od połowy XIX wieku do miasta przenoszono coraz więcej jednostek piechoty, kawalerii i artylerii. W celu zapewnienia kadrze oficerskiej i żołnierzom odpowiednich warunków bytowych stopniowo wznoszono kolejne kompleksy koszarowe, magazyny i inne obiekty infrastruktury, a także urządzano place ćwiczeń. Zakres i tempo inwestycji militarnych w Bydgoszczy znacznie zwiększył się po 1871 r., kiedy to armii pruskiej przydzielono dodatkowe środki finansowe uzyskane z kontrybucji nałożonej na Francję, która przegrała wojnę z Prusami (1870-1871). Kolejne obiekty militarne w mieście zbudowano tuż przed i w trakcie I wojny światowej, m.in. gmach Szkoły Wojennej i 10 hangarów na lotnisku wojskowym. W okresie II Rzeczypospolitej glównym zmartwieniem władz wojskowych były remonty i modernizacje odziedziczonych po Niemcach koszar i innych obiektów. Nowe inwestycje obejmowały głównie budynki mieszkalne dla kadry zawodowej i m.in. siedzibę dla Ekspozytury nr 3 Oddziału II Sztabu Glównego WP.

Informacje dodatkowe o Od huzarów do czołgów. historia bydgoskich obiektów wojskowych:

Data wydania: 2023-06-15
Kategoria: Historyczne

Tagi: Historia II wojny światowej Budownictwo wojskowe Architektura obiektów użyteczności publicznej militaria wojsko Obiekty wojskowe wojna

Kup książkę Od huzarów do czołgów. historia bydgoskich obiektów wojskowych

Od huzarów do czołgów. historia bydgoskich obiektów wojskowych - opinie o książce

Avatar użytkownika - KDrozdowski
KDrozdowski
Przeczytane:2024-05-23, Przeczytałem,
Ostatnie tajemnice nazistów
Krzysztof Drozdowski0
Okładka ksiązki - Ostatnie tajemnice nazistów

KTO I CO MIAŁO ZAPEWNIĆ ,,OSTATECZNE ZWYCIĘSTWO" III RZESZY? W JAKI SPOSÓB CZOŁOWI NAZIŚCI: RUDOLF HESS, HEINRICH HIMMLER I HERMAN GÖRING PRÓBOWALI ...

Palili, mordowali, gwałcili. Zbrodnie Armii Czerwonej na Polakach 1920-1945
Krzysztof Drozdowski0
Okładka ksiązki - Palili, mordowali, gwałcili. Zbrodnie Armii Czerwonej na Polakach 1920-1945

Opisanie wszystkich zbrodni dokonanych przez Armię Czerwoną na Polakach w latach 1920-1945 niestety nie jest możliwe. Prawdę skrywają moskiewskie archiwa...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska