Są małe, pożywne, pełne energii, po prostu doskonałe! Świeże, suszone, zmielone na mąkę, jako makarony, pieczywo, oleje i napoje: zboża i rośliny strączkowe oraz nasiona są w stanie wyżywić nas w sposób zrównoważony, zdrowy i kompletny. Tanie, łatwe do nabycia i przechowywania, dostępne przez cały rok, są proste w przyrządzaniu, a jednocześnie są niewyczerpanym bogactwem do przygotowania prawie nieskończonej ilości potraw, od przystawek po pierwsze dania, od drugich dań po desery i przekąski.
Książka ta dzieli się na pięć rozdziałów, poświęconych właśnie śniadaniom, obiadom, przekąskom, kolacjom i deserom. Całość poprzedzona jest wartościowym, rzeczowym, pełnym istotnych informacji wstępem. Wyczerpująco opisano też właściwości użytych do przygotowania potraw składników. Książkę pięknie uzupełniają zdjęcia, które prezentują proste i smaczne przepisy, sprawiając, że zdrowe i zrównoważone jedzenie staje się apetyczne.
Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2020-06-22
Kategoria: Poradniki
ISBN:
Liczba stron: 160
Napoje tłoczone na zimno Zdrowie i dobre samopoczucie zamknięte w szklance – opis wydawcy Książka jest podzielona na cztery części. Opisane zostały...
Przeczytane:2020-08-02, Ocena: 6, Przeczytałam, 26 książek 2020,
Jedzenie to rozkosz, przyjemność i wspaniała przygoda... - prawda? Kochamy jeść smaczne, pięknie pachnące i jeszcze wspanialej wyglądające, dania. Jednakże jedzenie, to także nasz obowiązek wobec organizmu, któremu musimy dostarczać energii i cennych substancji odżywczych. I właśnie temu zagadnieniu, a dokładniej rzecz ujmując - surowcom i produktom, które czynią to w najlepszy sposób, została poświęcona wspaniała książka pt. "Niewyczerpane źródło energii. Nasiona, warzywa strączkowe i zboża w naszej kuchni", która to ukazała się właśnie nakładem Wydawnictwa Jedność!
Zdrowe, smaczne i powszechnie dostępne produkty żywnościowe - to właśnie one stanowią motyw przewodni niniejszej publikacji. Niosące wielki bagaż energetyczny: nasiona, rośliny strączkowe i zioła, jak i też następnie sporządzone z nich smaczne dania na śniadanie, obiad i kolację... - to wszystko znajdziemy na 160 stronach tej pięknie wydanej książki, którą łączy w sobie cechy kulinarnego i zdrowotnego, poradnika. Poradnika, który pozwoli nam zmienić nasz sposób odżywania na lepszy, a przy okazji i wnieść także nieco pozytywnego, kulinarnego "szaleństwa", do naszej kuchni!
Książka to została podzielona na pięć głównych części, które to przedstawiają nam wspaniałe przepisy na zdrowe i przede wszystkim będące bogactwem energii, dania. Na początku mamy jednak ciekawe wprowadzenie, które ukazuje nam poszczególne produkty, jakie będą wykorzystywane podczas tworzenia ów dań, wraz z ich pięknymi zdjęciami, omówieniem zdrowotnych i energetycznych właściwości, jak i też chociażby kaloryczności.
Pierwsza część - "ŚNIADANIA", oferuje nam m.in. takie znakomite przepisy na udany początek dnia, jak chrupiące "Ciasteczka orzechowo-migdałowe z dżemem"; kolejno rozpływające się w ustach "Racuszki z sorgo z truskawkami i czarnymi jagodami"; czy też chociażby delikatny "Jogurt z pszenicą gotowaną, czereśniami i truskawkami"...
Druga część - jak nie trudno się domyślić, skupia się na czasie OBIADU. I tu w szczególny sposób zaintrygowały mnie takie znakomite przepisy, jak "Sałatka z duszonej soczewicy, cukinii i pomidorków"; dalej kolorowa "Papryka faszerowana ryżem i groszkiem"; następnie "Ryż brązowy zapiekany z warzywami"; czy też wreszcie mój faworyt - przepyszna "Zupa ryżowa z fasolą żurawinową i ziarnami dyni"...
Z kolei w rozdziale pt. "KOLACJA", będziemy mieć przyjemność poznać tak pomysłowe przepisy na energetyczne zakończenie dnia, jak zaskakująca swoim smakiem "Bruschetta z czarną soczewicą"; pięknie wyglądające "Krokieciki fasolowo-warzywne z różnymi ziarnami"; czy też lekka i smaczna "Sałatka z kaszy gryczanej, marchewki, dyni i soczewicy".
Autorzy książki nie zapomnieli tu również o miłośnikach DESEROWYCH słodkości, oferując im takie kulinarne perełki, jak przepis na "Lody sojowe z czereśniami w syropie"; "Kruche nadziewane ciasteczka z ziarnami sezamu, lnu, dyni i słonecznika"; czy też wykwintne "Ciasto kruche z suszonymi owocami", która sprawdzi się o każdej porze roku.
Na koniec czekają zaś na nas zawsze przydatne i pomysłowe, PRZEKĄSKI. Tu znajdziemy m.in. takie interesujące receptury, jak "Bułki z komosy ryżowej"; czy też bardzo modne dziś "Tortille z wegetariańskim chili z czarną fasolą".
Powyższe bogactwo wspaniałych przepisów, cechuje również łatwość i efektowność, podania. Łatwość polega na tym, że objawiają się nam one tutaj pod postacią wyrazistego tytułu potrawy, wypunktowanej listy niezbędnych składników, jak i wreszcie opisanymi krok po kroku czynnościami, jakie musimy tu wykonać. To również zwrócenie uwagi na kalorie i rożnego rodzaju triki, jakie możemy stosować podczas przyrządzania ów potraw. Efektowność przybiera zaś postać wyrazistego tekstu i pięknych zdjęć, które obrazują gotowe dania i które to cechuje doskonały warsztat.
Nie sposób nie docenić tu także całościowego, niezwykle pięknego wydania tej książki, które zachwyca nas m.in. swoim dużym formatem, twardą oprawą, przepiękną i klimatyczną okładką, jak i też doskonałą jakością papieru i druku. To uczta dla naszych oczu, która zasługuje na wielkie słowa uznania. Dzięki temu też raz jeszcze książka ta sprawdzi się nie tylko jako okazała pozycja na naszej półce, ale również i jako świetny prezent dla bliskich nam osób.
Reasumując - książka pt. "Niewyczerpane źródło energii. Nasiona, warzywa strączkowe i zboża w naszej kuchni", to skarbnica wiedzy na temat zdrowego, smacznego i niezwykle energetycznego, jedzenia. Skarbnica, którą cechuje wielka pomysłowość, bogactwo przepisów oraz bardzo efektowne wydanie. Dlatego też ze swej strony jak najgoręcej polecam i zachęcam was do sięgnięcia po ten tytuł!
.