Niewidzialni. Tom 2

Przełomowa seria Granta Morrisona, jednego z brytyjskich twórców, którzy pod koniec XX wieku zmienili oblicze komiksu amerykańskiego. Od tysiącleci siły z innego wymiaru dążą do zapanowania nad naszą rzeczywistością i uczynienia z ludzi niewolników. Na szczęście od równie dawna działają Niewidzialni - grupki świadomych zagrożenia osób o nadnaturalnych zdolnościach. Jednym z tych oddziałów dowodzi King Mob. W tej chwili jego najważniejszym celem jest odnalezienia pewnego nastolatka, od którego zależy przyszłość walki z zakulisową dyktaturą. Misteria szamańskie, magia chaosu, bóstwa rodem z mitologii Lovecrafta - to wszystko jest w opowieści o Niewidzialnych. A do tego szczypta humoru i optymizmu. Autorem scenariusza jest sławny Szkot Grant Morrison, twórca takich dzieł jak ,,Doom Patrol" i ,,Multiwersum" czy opowieści o Batmanie, Supermanie i Animal Manie. Rysunki są dziełem najlepszych artystów z amerykańskiego rynku komiksowego. Album zawiera zeszyty 13-25 serii oryginalnej. Komiks dla dorosłych.

Informacje dodatkowe o Niewidzialni. Tom 2:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2022-12-06, Ocena: 4, Przeczytałem,

OCALIĆ ŚWIAT

Wydawanie ,,Niewidzialnych" trwa. I dobrze. Fajna to seria, jedna z lepszych Morrisona, chociaż nie najlepsza - początkowy zachwyt nią z czasem opada, ale nie aż tak. Jeśli więc wahacie się czy warto, bo Morrison nie raz Was zawiódł, a zawiódł na pewno (mnie niektórymi historiami z Ligą sprawiedliwości czy ,,Batmanem", kiedy celował w kryminalne, wtórne intrygi) to warto. Bo dobra to rzecz, pomysłowa - choć jednocześnie na schematach przecież oparta - i naprawdę wciągająca, nawet jeśli nie zawsze do końca spełniona.

Ludzie jako niewolnicy? To pragnienie sił z innego wymiaru, które chcą zapanować nad naszym światem. I z tym właśnie walczą Niewidzialni - czyli ekipa posiadaczy supermocy. A w całym starciu niebagatelną rolę ma odegrać pewien nastolatek...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;