Gorąca reakcja na najważniejsze wydarzenia polityczne, przede wszystkim na wybór Donalda Trumpa na prezydenta Stanów Zjednoczonych, oraz na gwałtownie rosnące w innych krajach prawicowy populizm i nacjonalizm.

To książka o systemie, w którym ktoś taki jak Trump mógł zostać prezydentem. Książka o procesach i prawidłowościach tego systemu, które mimo lokalnych różnic są takie same w Stanach, Polsce i w wielu krajach Europy. Naomi Klein nie tylko pomaga zrozumieć, jakie wydarzenia i jakie idee doprowadziły nas do miejsca, w którym się dziś znajdujemy, lecz pokazuje także, jak się z tego miejsca wydostać.

Jako obserwatorka procesów społecznych, gospodarczych i politycznych potrafi precyzyjnie opisywać zjawiska, które większość z nas dopiero przeczuwa, i nadawać im nazwy, dzięki którym rozpoznajemy je w naszej rzeczywistości. A jako pisarka i aktywistka potrafi wyciągać wnioski z doświadczeń lewicowych ruchów społecznych - i nieustannie korygować swoją perspektywę, uwzględniając nowe fakty i zmieniające się konteksty.

Chociaż Naomi Klein skupia się na realiach amerykańskich, stara się nadać swoim rozważaniom perspektywę globalną.

Informacje dodatkowe o "Nie" to za mało. Jak stawić opór polityce szoku i stworzyć świat, jakiego nam trzeba:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2018-02-28
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: No Is Not Enough: Resisting Trump's Shock Politics and Winning the World We Need

Kup książkę "Nie" to za mało. Jak stawić opór polityce szoku i stworzyć świat, jakiego nam trzeba

"Nie" to za mało. Jak stawić opór polityce szoku i stworzyć świat, jakiego nam trzeba - opinie o książce

Avatar użytkownika - Muminka789
Muminka789
Przeczytane:2018-09-26, Ocena: 5, Przeczytałam,
Doppelgänger. Podróż do lustrzanego świata
Naomi Klein0
Okładka ksiązki - Doppelgänger. Podróż do lustrzanego świata

Budzisz się rano i okazuje się, że masz dodatkową tożsamość - sobowtóra, który jest prawie tobą, a jednak wcale nie jest. A ten sobowtór zajmuje się tym...

Doktryna szoku
Naomi Klein0
Okładka ksiązki - Doktryna szoku

W tej przełomowej książce autorka bestselleru "No Logo" opowiada, w jaki sposób amerykańskie strategie wolnorynkowe podbiły świat, wykorzystując to, że...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk