Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej

Ocena: 0 (0 głosów)

Kuchnia dla głodnych wiedzy

Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku?

Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość.

Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie.

Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania.

Biogram:

Michał Kuźmiński – zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Powszechnego”, twórca i wieloletni kierownik działu Nauka. Nominowany do nagrody Grand Press w kategorii „dziennikarstwo specjalistyczne”, laureat wyróżnienia honorowego Nagrody Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich im. Jerzego Zielińskiego za popularyzację nauki. Autor powieści etnokryminalnych oraz tekstów i przekładów piosenek.

Informacje dodatkowe o Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2019-01-16
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 978-83-240-5565-4
Liczba stron: 352

więcej

Kup książkę Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej - opinie o książce

Avatar użytkownika - Ksebardo
Ksebardo
Przeczytane:2019-05-12,

Wiecie co? To książka, która bardzo mnie ciekawiła. I fakt, jest w niej dużo ciekawostek i rzeczy, które mega rozjaśniają w głowie sprawy i kulinarne, ale również odżywianie człowieka od zarania dziejów. Dużo dowiedziałam się m.in. O bankach nasion, demonizowanym glutenie czy o mikrofalówkach. Książka typowo naukowa i ja musiałam się skupić, aby sens i jej przekaz naprawdę do mnie trafił. Tekst wydawał mi się jednostajny i... niestety nie przebrnęłam przez nią w całości. Żałuję i wiem, że na pewno będę chciała do niej wrócić, bo warto. Jednak widocznie to nie ten moment na nią. Rzadko zdarza mi się odłożyć książkę, ale wiem, że chcę ją skończyć i odkryć dużo więcej. Tymczasem przeczytałam rozdziały, które najbardziej mnie zainteresowały  Ale apetyt na więcej pozostał. Więcej wolnego czasu bez terminów i znów po nią sięgnę 😁

Link do opinii
Avatar użytkownika - KuLtUrAlNiEbp
KuLtUrAlNiEbp
Przeczytane:2019-03-10,
Poradnik M. Kuźmińskiego kieruje czytelnika ku poznaniu kwestii kulinarnych, związanych z kuchnią z nieco innych i różnorodnych punktów widzenia. Jest to wgląd w tematykę z perspektywy medycyny, paleontologii, antropologii, dietetyki, fizyki, chemii,biologi i mikrobiologii, a także astronautyki. Sami przyznajcie - dość szerokie spektrum wiadomości różnych dziedzin. Książka składa się z ośmiu rozdziałów, a każdy z nich poświęcony został badaniu określonych zjawisk kulinarnych. Znajdziemy tu mnóstwo ewolucyjnych informacji. M.in. o pierwszych śladach obróbki termicznej, o badaniach w niejakiej jaskini Wonderwerk nad wykorzystaniem ognia. Poza tym dowiemy się co kryją w sobie i jak "działają" ziarna, dlaczego dla kosmonautów tak bardzo korzystne jest stosowanie ostrych przypraw. Co tak naprawdę oznacza dieta bezglutenowa i co dzieje się z mięsem, kiedy polejemy go winem? Na te i inne pytania odpowiedzą znawcy tematów w niniejszym poradniku. Po warunkiem, że sięgniecie po książkę:) Informacji jest naprawdę wiele. I dla okraszenia całości czytelnik znajdzie tutaj również kilka przepisów kulinarnych. Zachęcam do czytania!
Link do opinii
Avatar użytkownika - Muminka789
Muminka789
Przeczytane:2020-04-13, Przeczytałam,
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy