Jednym z wielu przejawów działalności Towarzystwa Biblioteki Słuchaczów Prawa pozostaje niniejsza księga. Publikacja tego rodzaju, jak przed dwudziestoma laty słusznie zauważył ówczesny Rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego Prof. Franciszek Ziejka, pozwala wsłuchać się w dyskusje trwające w danym czasie w środowisku prawniczym, stając się tym samym zwierciadłem odbijającym w sobie zjawiska i problemy ważne nie tylko dla przedstawicieli szeroko rozumianego świata nauki, lecz także dla społeczeństwa. Obecnie Autorzy poszczególnych tekstów próbują udzielić odpowiedzi na pytania o rolę sztucznej inteligencji czy e-dydaktyki w praktyce zawodowej i codziennym życiu, pochylają się nad związkami nauk prawnych i kognitywnych czy kontrowersyjnymi rozstrzygnięciami polskiego Trybunału Konstytucyjnego.

Prof. dr hab. Jacek Popiel, Rektor UJ

Księga jubileuszowa wydana z okazji 170-lecia istnienia najstarszej organizacji studenckiej w Polsce - Towarzystwa Biblioteki Słuchaczów Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego - została poświęcona współczesnym wyzwaniom nauki prawa. Autorami zamieszczonych w niej opracowań są pracownicy naukowi Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego, często związani z TBSP jeszcze od czasów studenckich. To byli przewodniczący sekcji, prezesi i wiceprezesi, kuratorzy oraz opiekunowie zrzeszonych kół naukowych. Podejmowane przez tych Autorów zagadnienia dotyczą fundamentalnych problemów poszczególnych działów prawa, takich jak ochrona praw i wolności obywatelskich, podstawowe zasady postępowania czy kluczowe pojęcia stosowane w danej gałęzi prawa.

Prof. dr hab. Jerzy Pisuliński, Dziekan WPiA UJ

Informacje dodatkowe o Nauka prawa a wyzwania XXI wieku. Księga Jubileuszowa z okazji 170-lecia istnienia Towarzystwa Biblioteki Słuchaczów Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania: 2023-05-22
Kategoria: Prawo

Kup książkę Nauka prawa a wyzwania XXI wieku. Księga Jubileuszowa z okazji 170-lecia istnienia Towarzystwa Biblioteki Słuchaczów Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego

MODELKI Projektuję stroje
Okładka ksiązki - MODELKI Projektuję stroje

Duże szkicowniki pełne szablonów do projektowania mody. Dzięki praktycznej tekturowej podkładce i grzbietowi na spirali można łatwo przygotować szkicownik...

Kaczogród. Korona Majów i inne historie z roku 1963
Okładka ksiązki - Kaczogród. Korona Majów i inne historie z roku 1963

Niniejszy album zawiera komiksy Carla Barksa z roku 1963. Barks był namiętnym czytelnikiem ,,National Geographic" i żywo interesował się archeologią, czego...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk