Jest rok 1924. Halina Olmieńska kończy seminarium nauczycielskie i zostaje kierowniczką małej szkoły powszechnej w Harasymowiczach na Polesiu. Staje się tym samym dla miejscowej ludności autorytetem w wielu dziedzinach życia - lekarką, powiernicą, doradczynią, staje się poleską "siłaczką".
Wydawnictwo: OFICYNA
Data wydania: 1991 (data przybliżona)
Zbiór opowiadań rozgrywających się w czasie wojny polsko-bolszewickiej w 1920 roku Bohaterami opowiadań składających się na tę książkę są żołnierze...
Tak nazywano oddziały niezrównanej kawalerii sformowanej na początku XVII wieku przez Aleksandra Józefa Lisowskiego. Na lekkich koniach, uzbrojeni tylko...
Przeczytane:2022-12-26, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku, przeczytane, 12 książek 2022,
O Ossendowskim dowiedziałam się z pewnego youtubowego kanału. Byłam zdziwiona, że wcześniej nie słyszałam o tym autorze, a od dziecka przecież zaczytywałam się książkami przygodowo-podróżniczymi, w których Ossendowski się specjalizował.
Nauczycielka nie jest może książką podróżniczą, ale wciągnęła mnie bardzo, pozwoliła poznać świat którego już nie ma i o którym też nie za wiele chyba wiadomo. Książka pokazuje specyfikę Polesia, zarówno strony przyrodniczej jak i ludzkiej - mentalnej. Dodatkowo znajdziemy tu wątki, które będą aktualne do teraz, a w latach 30 mogły szokować.
Jeśli ktoś nie miał okazji przeczytać niczego, co wyszło spod pióra tego autora, warto to zrobić. Polecam.