Współczesna powieść obyczajowa ? błyskotliwe arcydzieło pisarza, porównywanego do Nabokova. Nieodparcie śmieszna, inteligentna i opisana bogatym językiem historia różnych miłości, które zawsze ?trzeba złapać w odpowiednim momencie?. Kilka, a może kilkanaście osób, bo to samo imię nie musi oznaczać tej samej osoby, zakochuje się i odkochuje, i znów zakochuje... W kinie i w taksówce, na ulicy i w barze, w kobietach i w mężczyznach... Pomysłowe studium ludzkich uczuć na tle współczesnego świata, ?k
Informacje dodatkowe o Natychmiast, mocno, naprawdę:
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: b.d
Kategoria:
9788324705344
Przeczytane:2023-08-27, Ocena: 4, Przeczytałam, 26 książek 2023,
"Natychmiast, mocno, naprawdę" to kilka historii o kilku bohaterach i ich perypetie związane z miłością w różnej postaci. Sam pomysł ciekawy i to chyba jedyna rzecz, którą tutaj można nazwać w tej sposób. Książka o postaciach z problemami, gdzie wszystko ujęte jest w skrótowy sposób, bez żadnej głębi, jakoś nie czuć tych historii, wszystko jest takie nijakie. Każda kolejna wydaje się taka sama, chociaż opowiadają o różnych sytuacjach, różnych postaciach, miejscach, okolicznościach. W tym wszystkim czegoś brakuje. Tego "magicznego" czegoś, które powoduje, że czytelnik chce śledzić losy bohaterów i chce do nich wrócić, i ma z lektury dobre wspomnienia. Tutaj się po prostu odhacza kolejne rozdziały. Taka książka o miłości bez miłości, o zakochiwaniu się, zauroczeniu - bez miłości, o różnych problemach, rozterkach, ale wszystko to już było setki razy w lepszej lub gorszej odsłonie, a i tu jakoś szału nie ma. Do przeczytania na raz, ponudzenia się, ale raczej bez powrotu.