Przepisy najsłynniejszego kucharza świata po raz pierwszy w Polsce!
Alain Ducasse to ikona francuskiej kuchni. O jego klasie świadczą prestiżowe wyróżnienia –
trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż
dwadzieścia jeden.
Propaguje gotowanie naturalne i odpowiedzialne. „Dziś – mówi – gdy pleni się
marnotrawstwo i króluje hodowla przemysłowa, narzuca mi się kuchnia zwrócona ku
naturze. Zdrowa, z zasadami, prawdziwa, sezonowa, zaangażowana…”
Wraz z byłym szefem kuchni swoich restauracji Christophe’em Saintagne’em i dietetyczką
Paule Neyrat Ducasse przełożył tę wizję na 150 pogrupowanych według pór roku prostych,
zdrowych i smacznych przepisów uzupełnionych o praktyczne porady dotyczące żywienia i
informacje o produktach sezonowych.
Znajdziecie tu potrawy klasyczne, takie jak kura z rosołu, i zaskakujące, jak lody ze szczawiu,
imponującego ananasa pieczonego na rożnie i skromne omlety, sycące dania główne i lekkie
przystawki, delikatne zupy, pyszne desery, przetwory i pasty.
To kuchnia z zasadami, ale bez wyrzeczeń. Zdrowa, ale bez dietetycznych nakazów i zakazów.
Prosta, codzienna i dla każdego, ale z francuską fantazją. A „kluczowymi słowami – jak mówi
sam autor – są tu »przyjemność« i »zadowolenie«”.
Informacje dodatkowe o NATURALNIE - prosto, zdrowo, smacznie:
Wydawnictwo: Dwie siostry
Data wydania: 2016-09-28
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
978-83-64347-99-3
Liczba stron: 380
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Chcę przeczytać,