Termin „Międzymorze” robi dziś wielką karierę. W mediach odmieniany jest przez wszystkie przypadki. Na ogół pojmowany jest jako polityczny zamysł utworzenia z państw środkowej Europy organizmu mogącego stanowić naturalną przeciwwagę dla Niemiec i ich mocarstwowych aspiracji. Publicyści opisują tę ideę w czasie „przyszłym życzeniowym”.
A przecież Międzymorze już w Europie kiedyś istniało. U świtu ubiegłego tysiąclecia.

Praca Leszka Moczulskiego „Powstanie Międzymorza” jest pierwszą tak obszerna analizą historyczną procesów geopolitycznych i geohistorycznych powstawania ojczyzn oraz kształtowania państw tworzących istniejący do dzisiaj system polityczny Międzymorza.
Kraje i ludy wyłaniały się z mgły terra incognita, dołączając do wspólnej historii najpierw śródziemnomorskiego świata antycznego, a następnie formującej się Europy; tak wyznaczono wschodnie granice cywilizacyjne naszej części świata.

Procesy integracyjne, w których następstwie formowały się osobne państwa i i wspólna res publica christiana stworzyły Europe, w której kulturowych granicach dziś żyjemy.
Dopiero inwazja mongolska – falą sięgająca aż do granic Cesarstwa, wybrzeży Adriatyku i gór Grecji, a następnie cofająca się do dorzecza Wołgi – zamknęła epokę i obszar formowania cywilizacji europejskiej.

Ale zanim to nastąpiło, przez kilka stuleci ludy i narody serca Europy potrafiły zbudować geopolityczna strukturę tej unikalnej przestrzeni Międzymorza.

Informacje dodatkowe o Narodziny Miedzymorza. Ukształtowanie ojczyzn, powstanie państw oraz układy geopolityczne wschodniej części Europy w późnej starożytności i we wczesnym średniowieczu:

Wydawnictwo: Zona Zero
Data wydania: 2019-03-27
Kategoria: Historyczne
ISBN: 978-83-66177-56-7

Tagi: międzymorze moczulski geopolityka

Kup książkę Narodziny Miedzymorza. Ukształtowanie ojczyzn, powstanie państw oraz układy geopolityczne wschodniej części Europy w późnej starożytności i we wczesnym średniowieczu

Narodziny Miedzymorza. Ukształtowanie ojczyzn, powstanie państw oraz układy geopolityczne wschodniej części Europy w późnej starożytności i we wczesnym średniowieczu - opinie o książce

Geopolityka
Leszek Moczulski0
Okładka ksiązki - Geopolityka

Wydanie nowe i uzupełnione przez Autora. Jego prognozy dotyczące sytuacji geopolitycznej Europy i świata są niezwykle trafne! Geopolityka. Potęga w czasie...

Tajemnice wczesnych Słowian
Leszek Moczulski0
Okładka ksiązki - Tajemnice wczesnych Słowian

Najwcześniejsze początki Słowian giną w mrokach prehistorii. Możemy się jedynie domyślać, kiedy oddzielili się od wspólnego pnia ludów indoeuropejskich...

Rok szarańczy
Terry Hayes