Największa tajemnica życia. Jak rozszyfrowano kod genetyczny

Chociaż może się to nam wydawać zaskakujące, pojęcie kodu przenoszącego informację genetyczną pojawiło się dopiero 1953 r. Wprowadzili je James Watson i Francis Crick, w artykule opublikowanym w czasopiśmie ,,Nature". Idea została bez zastrzeżeń zaakceptowana przez świat naukowy, chociaż nikt jeszcze nie wiedział, w jaki sposób może działać ów tajemniczy kod, złożony z cząstek czterech zasad, łączących nici DNA w podwójną helisę.
Książka Matthew Cobba, genetyka i historyka, opowiada o niezwykłych źródłach tych koncepcji, których początki można odnaleźć w matematyce, fizyce, a także badaniach nad systemami łączności. Autor pokazuje, w jaki sposób idee dotyczące informacji przeniknęły do biologii za pośrednictwem cybernetyki, umożliwiając naukowcom zrozumienie istoty kodu genetycznego. ,,Największa tajemnica życia" to historia idei i eksperymentów, pomysłowości, genialnych przebłysków intuicji i porażek, aż do największych odkryć biologii minionego i obecnego stulecia.

Naukowiec i historyk wykorzystał oba talenty, by stworzyć kapitalną, błyskotliwą książkę dla wszystkich, którzy chcą zrozumieć, jak działają geny.
Brian Cox, autor ,,Dlaczego E=mc?" i ,,Kwantowego Wszechświata"

Matthew Cobb jest profesorem zoologii na University of Manchester. Absolwent University of Sheffield, posiada stopnie naukowe w kilku dziedzinach, m.in. z genetyki, zajmuje się także historią nauki.

Informacje dodatkowe o Największa tajemnica życia. Jak rozszyfrowano kod genetyczny:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2017-02-14
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: Life's Greatest Secret: The Race to Crack the Genetic Code

Kup książkę Największa tajemnica życia. Jak rozszyfrowano kod genetyczny

Największa tajemnica życia. Jak rozszyfrowano kod genetyczny - opinie o książce

Avatar użytkownika - wixx8765432
wixx8765432