Czytelnik nie znajdzie w niej wiele opisów bitew. Autor (dziennikarz zawodu), opierając się na ujawnionych w latach 90-tych nowych dokumentach, koncentruje się na dyplomacji, polityce oraz wspomnieniach uczestników tej batalii, z obu stron konfliktu. Pokazuje okropności wojny i bezwzględność obu tyranów - Hitlera i Stalina, nieliczenie się przez nich z ofiarami.
Autor nie ustrzegł się kilku błędów merytorycznych. Strona 79: "Rozkaz Stalina nr 227" (każdy oficer miał prawo rozstrzelać winnego żołnierza bez sądu na miejscu) został wydany nie w lipcu 1941, tylko równo rok później. Strona 83: "Podczas całej wojny na śmierć skazano około 158.000 radzieckich żołnierzy (znany historyk Norman Davis pisze o 790.000 wyroków śmierci, z których wykonano co najmniej 200.000, w krytycznych latach 1941 i 1942). Strona 120: "czołgi Guderiana miały podejść do Moskwy od północy, zajmując Orzeł i Briańsk" (te miasta leżą na południe). Strona 193: "W setne urodziny Stalina w 2005 roku" (Stalin urodził się w 1878 roku).
To są jednak pojedyncze błędy. Książka nie jest również ustawiona w logicznej całości, autor czasem przeskakuje z jednego wątku na drugi.
W całości te niedociągnięcia nie umniejszają wartości poznawczej książki. Każdy, interesujący się okresem II wojny światowej, przeczyta ją z zainteresowaniem.
Informacje dodatkowe o Największa bitwa. Moskwa 1941-1942. Stalin, Hitler i rozpaczliwa walka o Moskwę, która zmieniła bieg drugiej wojny światowej:
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2010 (data przybliżona)
Kategoria: Historyczne
978-83-7510-100-3