Najlepsze przetwory warzywne

Ocena: 6 (1 głosów)

Zbiór 75 sprawdzonych przepisów pochodzących z polskiej tradycyjnej kuchni. Książka zawiera porady od czego zacząć własną produkcję słoików do spiżarni, jak wybierać warzywa oraz w jaki sposób tworzyć przetwory, aby nie straciły swoich walorów zdrowotnych.


Polskie warzywa to prawdziwa skarbnica witamin, źródło zdrowia i bomba dobrego smaku. Wystarczy odrobina soli, szklanka octu, trochę przypraw, kilka słoików i z warzyw można wyczarować moc witamin zamkniętą na dłużej, niż tylko trwa sezon. Przetwory z polskich warzyw to niezwykła głębia smaku i moc aromatów zamknięte w słoikach.

Informacje dodatkowe o Najlepsze przetwory warzywne:

Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2023-05-02
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788374018166
Liczba stron: 192
Ilustracje:Zdjęcia

Tagi: Wrocławek

więcej

Kup książkę Najlepsze przetwory warzywne

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Najlepsze przetwory warzywne - opinie o książce

Warzywa zawierają dużo w sobie witamin i chętnie je zajadamy we wszelkiego rodzaju daniach, w których to występują jako dodatki i lubimy w postaci sałatek, soków, kiszonek, zupach bądź też marynatach.

Wiadomo, że nie od dziś nie wszyscy lubią warzywa, ale ci, co nie znają, ich smaku nie wiedzą, co tracą, a szkoda, gdyż konsumując, je mogą, wiele zyskać ich kosztując. To nic nie kosztuje.

Uwielbiam warzywa i chętnie wykonywać na ich głównej bazie składnikowej sałatki, zupy, które są doskonałym źródłem zdrowia.

Jak to dobrze, że autorka znana ze wcześniejszych napisanych książek kulinarnych postanowiła tym razem podzielić się kolejnymi nowymi niespodziankami płynącymi z ogromnego serca, którym dzieli się nim ze wszystkimi chcącymi zdrowo się odżywiać i zaprasza do zapoznania się z nową książką pt.'' Najlepsze przetwory warzywne''.

Uważam, że czytelnik spędzi miło czas z tą książką, gdyż Katarzyna Gubała ma niezwykły dar wyrażania szczerze, co tworzy, otwarcie wypowiada się na temat przyrządzanych przez nią przepisów i za to ją cenię. Nie boi się kulinarnych wyzwań, ale wie za to, co jest dobre dla czytelnika, rodziny, czy osób rozpoczynających swoją nową przygodę, jaką jest gotowanie z wielką pasją, która się jej udziela, a towarzyszący jej uśmiech stanowi moim zdaniem najlepszą zachętę, aby móc wraz z nią wykonywać zaproponowane przepisy na przetwory warzywne.

Autorka we wstępie podkreśla, co skłoniło ją do napisania książki, jaką rolę odgrywają dla niej warzywa, gdzie je mamy kupować, wyjaśnia, co jest najważniejsze w procesie własnej wytwarzanej produkcji warzyw lub ogrodu.

Warto jest zwrócić uwagę na samym początku, zanim rozpoczniemy pracę z warzywami i co jest ważne na każdym możliwym etapie, który to ma ogromne znaczenie, gdyż bez niego praca kulinarna nie przyniesie uzyskanych pozytywnych elementów.

Istotnymi elementami są uzyskane informacje zamieszczone we wstępie i należy z nich skorzystać: dobre warzywa na przetwory, jak zrobić trwałe przetwory, metody przetwarzania warzyw, dobre praktyki podczas robienia przetworów.

Bardzo podoba mi się to, że Katarzyna Gubała umiejętnie i z użyciem prostego języka kulinarnego ma tak wiele do przekazania z własnego doświadczenia swoim czytelnikom, wykonuje wspólnie z rodziną autorskie przepisy na przetwory warzywne, które tworzą bogactwo witamin.

Książka ta nie posiada rozdziałów, lecz zostały w niej umieszczone grupy, do których należą przetwory warzywne: przydatne na zimę, kiszonki, sałatki, grzyby, kuchenni pomocnicy, a dodatkowo została dodana porada, do jakich można je zastosować w daniu.

W książce tej zaprezentowane zostały piękne zdjęcia przetworów warzywnych, została zastosowana czytelna czcionka ułatwiająca zapoznanie się z całością kulinarnej treści, kolorowa grafika, która wyszczególnia nazwy przepisów przetworów i zaprezentowanych z osobna zdjęć składników umiejscowionych po prawej stronie potrzebnych do ich wykonania.

Elementem dodatkowym i pomysłowym w książce jest zamieszczenie na samym końcu miejsca na Twoje przepisy.

Warto jeść warzywa o każdej porze roku i przyrządzać z nich przetwory służące nam do zdrowego trybu życia.

Polecam mieć tę książkę w swojej kulinarnej kolekcji.

Link do opinii
Inne książki autora
Faceci z sieci
Katarzyna Gubała0
Okładka ksiązki - Faceci z sieci

Dowcipna opowieść, a zarazem dokładny przepis na to, jak znaleźć ukochanego. Trzydziestoletnia Karolina postanawia rzucić wyzwanie losowi i... zakochać...

Ukłony dla żony
Katarzyna Gubała0
Okładka ksiązki - Ukłony dla żony

Oto historia Karoliny i jej męża Jurka. Pokochali się, wzięli ślub i... Totalnie mają siebie dość. Bo zamiast małżeńskiej sielanki jest masakra. Zamiast...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska
 Kalendarz adwentowy
Grzechy Południa
Agata Suchocka ;
Grzechy Południa
Stasiek, jeszcze chwilkę
Małgorzata Zielaskiewicz
Stasiek, jeszcze chwilkę
Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak
Biedna Mała C.
Sues Dei
Jakub Ćwiek ;
Sues Dei
Rodzinne bezdroża
Monika Chodorowska
Rodzinne bezdroża
Zagubiony w mroku
Urszula Gajdowska ;
Zagubiony w mroku
Jeszcze nie wszystko stracone
Paulina Wiśniewska ;
Jeszcze nie wszystko stracone
Zmiana klimatu
Karina Kozikowska-Ulmanen
Zmiana klimatu
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy