My, reakcja historia emocji antykomunistów w latach 1944-1956

Opowieść o świecie ludzi, którzy odrzucili powojenny komunizm.

To książka skierowana do czytelnika, który chciałby zrozumieć, przed jakimi dylematami stali Polacy wierni idei niepodległości, utożsamiający się z Kościołem katolickim i przeciwstawiający się dominacji przywiezionego z Moskwy marksizmu. To książka dla tych, którzy podjęli kult ,,żołnierzy wyklętych". Piotr Semka prezentuje jednak znacznie szerszą panoramę społecznego oporu niż tylko oddziały zbrojne. Oprócz konspiratorów z AK, WiN, NSZ i NSW ukazuje działaczy PSL, ludzi wiernych Kościołowi, przedstawicieli przedwojennych elit, ziemian, ludzi prywatnej inicjatywy i konserwatywnych pozytywistów. Podejmuje polemikę z książkami ,,rewizjonistów", odrzucających tradycje powstania warszawskiego i negujących wybory Polaków w czasie II wojny światowej.

Autor przyjął wizję inną niż ukazywanie lat stalinowskich poprzez kolejne etapy

działań PZPR, zetempowskich pochodów, a potem rozliczeń pomiędzy byłymi marksistami. W książce głos mają nie tylko dokumenty i wydobyte z archiwów wspomnienia, lecz przede wszystkim żywi ludzie. Do niektórych Piotr Semka dotarł w ostatniej chwili.

Pierwsza tak szeroka panorama losów Polaków zmagających się z komunizmem w latach 1944-1956

To opis dramatu niepodległościowej elity - ich marzenia o wolnej Polsce pozostają dla nas zobowiązaniem do dziś.

Prof. Jan Żaryn

Znakomita, bo utkana z faktów i relacji epopeja ,,reakcjonistów" - ludzi wymazywanych z kart historii wspólnym wysiłkiem komunistów i ,,salonu".

Rafał Ziemkiewicz

Tylko Piotr Semka umie tak sprawnie łączyć opowieść historyczną i analizę socjologiczną z obserwacją psychologii społecznej.

Jacek Karnowski

Obok tomików Herberta, analiz prof. Pawełczyńskiej można teraz postawić książkę Semki: wielki hołd złożony ludziom prawym, którzy musieli żyć ,,prawem wilka". Historia o nich już głucho nie milczy.

Prof. Andrzej Nowak

Dzięki takim książkom zaczynamy wreszcie odzyskiwać zbiorową pamięć.

Bronisław Wildstein

Informacje dodatkowe o My, reakcja historia emocji antykomunistów w latach 1944-1956:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2015-11-09
Kategoria: Historyczne

Kup książkę My, reakcja historia emocji antykomunistów w latach 1944-1956

My, reakcja historia emocji antykomunistów w latach 1944-1956 - opinie o książce

Semka się gotuje
Piotr Semka0
Okładka ksiązki - Semka się gotuje

Pamięć smaków. O jedzeniu, życiu i podróżach Piotr Semka, znany publicysta i dziennikarz, tym razem w nowej roli uczestnika książkowej wyprawy dookoła...

Wojna światów
Piotr Semka0
Okładka ksiązki - Wojna światów

Wojna światów Piotra Semki to raport z pola bitwy o przyszłość naszej cywilizacji. Te krótkie, szczegółowo datowane felietony, są cotygodniowymi spojrzeniami...