Najważniejszym okresem w życiu nie są studia uniwersyteckie, lecz wiek najwcześniejszy od narodzin do szóstego roku życia”.
Maria Montessori
W trakcie pierwszych sześciu lat życia mózg dziecka dysponuje możliwościami, których nie będzie mieć już nigdy potem. Alvaro Bilbao, doktor psychologii, neuropsycholog i ojciec trójki dzieci dowodzi, jak wiedza na temat dziecięcego mózgu może znacząco pomóc w budowaniu głębokich i satysfakcjonujących relacji między rodzicami i dziećmi.
Ten praktyczny przewodnik dla rodziców i wychowawców, napisany żywym i przystępnym językiem, podsumowuje współczesną wiedzę psychologiczną, która pomaga wspierać dzieci w ich intelektualnym
i emocjonalnym rozwoju.
Wydawnictwo: Bukowy Las
Data wydania: 2018-02-16
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: El cerebro del niño explicado a los padres
Tłumaczenie: Zbigniew Zawadzki
Pełna przykładów treściwa książka, którą rodzice powinni czytać chociaż raz w roku. Autor nie staje na głowie i nie macha nogami ani nie pisze poradnika w poetycki sposób, więc trudno nazwać to arcydziełem :) Ale na 6 punktów zasługuje jak nic!
Wychowanie dziecka nie jest łatwe, zaryzykowałabym stwierdzeniem, że jest to najtrudniejsze i najbardziej skomplikowane zadanie w życiu. Nie ma jednej, uniwersalnej instrukcji jak wychować dziecko, by osiągnęło pełnię swoich możliwości intelektualnych i emocjonalnych, jednak Alvaro Bilbao w książce "Mózg dziecka. Poradnik dla rodziców" daje nam garść porad jak to zrobić.
Poradnik "Mózg dziecka. Poradnik dla rodziców" jest skierowany głównie do rodziców dzieci do lat 6 oraz do nauczycieli i wychowawców z nimi pracujących. W książce autor przybliża nam zasady funkcjonowania i rozwoju dziecięcego mózgu, podpowiada jakich zasad, strategii, narzędzi i technik używać by ten rozwój wspomagać, a jakich lepiej unikać. Ten poradnik to zbiór praktycznych porad i przykładów, które pomagają w rozwoju intelektualnym i emocjonalnym, by nasze dzieci wyrosły na pewnych siebie, odważnych, młodych ludzi, którzy osiągają w życiu sukcesy, ale również potrafią radzić sobie z porażkami. Największą wartością tej książki jest podejście do wychowania, jakie chce nam przekazać autor, by zamiast zdenerwowania i flustracji czuliśmy satysfakcję, umieli się cieszyć i wartościowo spędzać wspólnie z dziećmi czas.
Książka składa się z czterech części. Pierwsza omawia rozwój i funkcjonowanie mózgu dziecka oraz przybliża, o czym będziemy czytać w dalszych rozdziałach. Dla mnie ta część była najmniej interesująca i trochę nurząca. Jednak gdy przez nią przebrniemy czeka nas spora dawka cennych porad. Poradnik napisany jest w ciekawy i uporządkowany sposób. Pomimo skomplikowanego tematu autor używa prostego języka, dzięki któremu z łatwością przyswajamy przekazywaną nam wiedzę. Styl pisania jest lekki, z humorem i licznymi przykładami i anegdotami z życia codziennego. To w jeszcze większym stopniu powoduje, że lepiej rozumiemy, to co Bilbao chce nam przekazać. Dużym plusem są znajdujące się na końcu każdego rozdziału podsumowania zawierające najważniejsze informacje, które pomagają usystematyzować wiedzę i sprawiają, że nie jesteśmy przytłoczeni jej nadmiarem.
W książce możemy znaleźć liczne obrazki, tabele i ryciny, które pomagają w uporządkowaniu i zapamiętaniu zawartych w poradniku informacji. Narracja pierwszoosobowa sprawia, iż mamy wrażenie, że autor kieruje swój przekaz bezpośrednio do nas, jakby z nami rozmawiał.
"Mózg dziecka" to bardzo wartościowy poradnik dla rodziców i wszystkich osób, które pracują i przebywają z małymi dziećmi. Całą swoją wiedzę jaką autor zdobył podczas pracy i wychowania swoich dzieci przekazuje w przystępny sposób. Nie dostaniemy gotowej instrukcji obsługi dziecięcego mózgu, ale uświadomimy sobie jak nasze zachowanie i działania mają ogromy wpływ na rozwój dziecka. To książka, która otworzy nasz umysł i pomoże cieszyć się z tej ważnej i trudnej roli.
Czytacie czasami poradniki z zakresu psychologii lub rozwoju dziecka? Ja od paru lat, od czasu do czasu sięgam po ten typ literatury. Nie tylko dlatego, ze mam dzieci i szukam pewnych rozwiązań czy wytłumaczenia zachowań młodego człowieka z zakresu psychologii lub rozwoju, ale również z czystej ciekawości jak ludzki mózg rozwija się i jakie mają na niego wpływ różne czynniki.
Avaro Bilbao to nie tylko autor poradnika i psycholog, ale przede wszystkim ojciec trójki dzieci. Dlatego też ten poradnik to nie tylko suche opisywanie zachowań dziecka i próba ich wytłumaczenia, ale autor zna je własnego podwórka i dlatego książka bardzo do mnie przemawia.
Lektura podzielona jest na cztery części. Każda z nich omawia inny temat. Dowiemy się z tego poradnika jak zbudowany jest ludzki mózg i jak rozwija się u dziecka. Czy warto stosować kary czy nie lepiej spróbować czegoś innego, jak wytyczyć młodemu człowiekowi granice, jak wesprzeć dzieci w nauce zapamiętywania i samodzielności. Autor zwraca uwagę na kreatywność, zaufanie i jak bawić się z dzieckiem. Przypomina, że nuda jest najlepszą nauką kreatywności. Nie da się nie zgodzić z tym stwierdzeniem. Dla mnie zawsze były to cenne wskazówki, nawet jeśli nie wszystkie rady sprawdzały się.
Część tematów opisanych w tej książce była mi już znana i nie była dla mnie zbyt odkrywcza, ale cześć była dla mnie nowością i czytałam ją z dużym zainteresowaniem.
Język jakim posługuje się autor nie jest językiem naukowym, lecz zwykłym, prostym i przystępnym, zrozumiałym dla każdego rodzica. Książkę czyta się bardzo czyta. Jej format jest niewielki i można ją włożyć do torebki i czytać właściwie wszędzie. Dodatkowym atutem tego poradnika są liczne ilustracje, które przybliżają nam tekst czytany.
Ten poradnik powinien znaleźć się na liście do przeczytnia u każdego rodzica. Autor w bardzo przystępny sposób opisuje jak pomóc dziecku w rozwoju. Podaje przy tym wiele przykładów z własnego życia. Kilka wskazówek zaczerpnęłam i postaram się je wcielać w życie. Jednakże z racji, że jestem pedagogiem i cześć rad jest mi już znana, to chciałabym WIĘCEJ WIĘCEJ WIĘCEJ tego czego nie wiem.