Świetne, barwne portrety, zapis dawnych obyczajów, przenikliwe obserwacje i znakomite nie pozbawione autoironii anegdoty – wszystko to składa się tę biografię i zarazem na swoisty dokument historyczny.
Moje życie, mój czas to historia polskiej arystokratki Marii ze Zdziechowskich Sapieżyny, córki ministra, uciekinierki spod panowania dwóch totalitaryzmów, kobiety-szpiega, więzionej przez gestapo w Berlinie, urzędniczki w londyńskim biurze, założycielki fundacji Ex Animo, kawalera Orderu Uśmiechu…
Książka stanowi zapis niezwykłego życia, obfitującego w przygody i niebezpieczeństwa. Jest to zarazem wyjątkowa perspektywa na szaleństwa XX wieku, oglądanego oczyma arystokratki. Dodatkowym atutem książki są liczne, archiwalne fotografie.
Maria ze Zdziechowskich Sapieżyna (ur. 1910) - księżna, córka Jerzego Zdziechowskiego (ministra skarbu II RP), żona Jana Andrzeja Sapiehy, polska działaczka charytatywna, współzałożycielka i prezydent Fundacji Ex Animo, kawaler Orderu Uśmiechu. Mieszka w Warszawie.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: b.d